UD prijavio zagrebačke antifašiste zbog – ustaških simbola!?

Vijesti 24. sij 201614:53 > 15:04
screenshot UD na Facebooku

Udruga Urbana desnica prijavila je policiji Antifa Zagreb zbog - veličanja ustaša. UUD je, naime, organizacija mlađe generacije desničara, kojima, primjerice, pozdrav Za dom spremni nije stran niti negativan.

Naime, radi se o organizaciji koja preko svojih aktivista raspisuje tjeralice za antifašistima i po mnogočemu odgovaraju opisu nipstera – reformiranih poklonika omraženih ideologija 20. stoljeća, koji, dakako, smatraju uvredom ukoliko ih se oslovljava “zastarjelim” nazivima – ustaša, fašist, nacist i slično.

Screenshot urbanadesnica.hr

Tako, primjerice, pohvaljuju akciju Torcide što je obnovila mural na kojemu piše ustaški pozdrav “Za dom spremni”, premda je policija svojevremeno baš u Splitu pod okriljem noći uklanjala sporni natpis sa spomenika ustašofilnoj IX. bojnoj HOS-a Rafael vitez Boban. Mural, dakako, ima grb s prvim bijelim poljem, za koji se uvijek navodi isto objašnjenje – krov Crkve Sv. Marka. 

screenshot UD na Facebooku

Ono što je osobito zanimljivo kod ove prijave jest činjenica da su Antifašiste Zagreba prijavili zbog “isticanja simbola kojima se poziva na mržnju” – ploča s natpisom imena Ministarstva kulture iz doba NDH, ali i javnog sramoćenja institucija.

Sviđa im se, ali…

Ustaški simboli tako su UUD-u sporni kada se objavljuju na fotografijama na Facebooku vezano za akciju koja je izvedena u znak protesta protiv ustašluka novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali ne i kada to čini Torcida ili njihovi sljedbenici na Facebooku koji su, zapravo, bili oduševljeni novom “tablom” na Ministarstvu.

Urbana desnica, Facebook