Bivši šef diplomacije: “Konvencionalni rat Rusije i NATO-a ne čini se realnim. Realniji je nuklearni”

Svijet 16. sij 202406:54 0 komentara
Daniel MIHAILESCU / AFP / ilustracija

Njemački dnevnik Bild privukao je pažnju člankom u kojem je objavio dijelove tajnog dokumenta prema kojemu bi već ove godine moglo doći do ozbiljne eskalacije odnosa NATO-saveza i Rusije, a 2025. čak i do neizbježnog rata.

Tabloid piše da se njemačka vojska, Bundeswehr, navodno priprema za oružani sukob s Rusijom te donosi dijelove dokumenta Alliance Defense 2025 u čijem bi scenariju eskalacija trebala započeti već idućeg mjeseca, u veljači 2024. novim valom mobilizacije u Rusiji, a nastaviti se ruskom proljetnom ofenzivom u Ukrajini, potom zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije te gomilanjem vojske na granici s Poljskom i Litvom, članicama NATO-a, a na koncu slanjem novih trupa i raketa srednjeg dometa u rusku eksklavu na Baltiku, Kalinjingrad.

Prethodno bi Rusija, prema pisanju Bilda – sljedeće zime pokuišala isprovocirati “granični sukob” i “nemire s brojnim smrtnim slučajevima” na području Prevlake Suwałki, slabo naseljenog koridora koji se proteže između Poljske i Litve, a spaja teritorij Bjelorusije s Kalinjingradom. Sve te eskalacije u konačnici bi, prema tom scenariju, dovele do otvorenog sukoba NATO-a i Rusije, što ne isključuje i upotrebu nuklearnog oružja.

“Logično je da Njemačka ima takav plan”

Iako se ovaj scenarij iz tajnog plana Bundeswehra naizgled doima “filmskim”, valja se sjetiti kako su i na gomilanje ruske vojske uz granicu s Ukrajinom prije same invazije u veljači 2022. mnogi odmahivali rukom.

Bivši šef hrvatske diplomacije, ali i bivši veleposlanik u Njemačkoj, Miro Kovač, kaže kako sve ozbiljne oružane snage, pa tako i one Savezne Republike Njemačke, moraju imati na raspolaganju obrambene planove, razrađene u tajnosti, daleko od očiju javnosti.

“Stoga se čini logičnim da Njemačka raspolaže obrambenim planom za sukob s Rusijom. I druge države u Europi, pogotovo one na sjeverozapadu, u što uključujem baltičke, već godinama imaju takve planove. Sjetimo se da je postojala neka vrsta histerije na Zapadu za vrijeme predsjednikovanja Donalda Trumpa SAD-om jer se špekuliralo da on neće htjeti priteći u pomoć NATO-partnerima na Baltiku u slučaju ruskog napada. Inače, konvencionalan napad Rusije na države NATO-a ne čini se realnim, posebno u svjetlu poteškoća koje ruske oružane snage imaju u napadačkom ratu protiv Ukrajine. Realnije djeluje mogućnost korištenja nuklearnog naoružanja Rusije za nametanje volje u odnosu na politički Zapad”, kazao nam je Kovač.

“Europa se desetljećima samovazalizirala”

Od početka rata u Ukrajini i narušene “sigurnosne arhitekture” Europe, puno se, pogotovo u njemačkim medijima, pisalo o potrebi jačanja (zanemarene) njemačke vojske, ali i obnovi europskih vojnih kapaciteta.

“Pouka iz aktualnog rata Rusije protiv Ukrajine mora prvenstveno biti da europske države, a tu mislim na prvom mjestu na članice NATO-a i Europske unije, moraju podići svoju obrambenu sposobnost, biti u stanju proizvoditi dovoljno oružja i streljiva i time sebe dovesti u poziciju da osiguravaju poredak i stabilnost u Europi. Europa se svojom višedesetljetnom “nonšalantnošću” samovazalizirala. Europa mora biti pravi partner SAD-u unutar političkog Zapada”, smatra Kovač.

I “nevjerojatan” plan shvatiti ozbiljno

Kada su u pitanju strateški planovi i “scenariji”, Kovač podsjeća na jedan koji svojedobno nije bio shvaćen dovoljno ozbiljno.

“Što se, zaključno, pripremanja planova tiče, spomenut ću da je 2012. godine njemačka savezna vlada Bundestagu predstavila godišnju Analizu rizika u zaštiti stanovništva, u kojoj je, između ostaloga, iznesen scenarij pandemije virusom Modi-SARS. Sedam godina kasnije je zaista izbila pandemija koronavirusa, s tim da njemačke ni druge vlasti u Europi i svijetu na to nisu bile prikladno pripremljene”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!