Vojni analitičar o navodnom tajnom planu NATO-a za rat s Rusijom: “Kad bi se ostvarilo, bio bi to smak svijeta”

Svijet 15. sij 202413:37 2 komentara
NATALIA DOBRYSZYCKA / AFP / ILUSTRACIJA

Njemački dnevni list Bild objavio je dio tajnog plana NATO-a za sukob s Rusijom s naglaskom na pripreme njemačkih oružanih snaga, Bundeswehra, za mogući sukob. Prema tom scenariju, do vojnog sraza članica NATO-a i Rusije moglo bi doći u veljači sljedeće godine.

Bild je svoj tekst tabloidono naslovio “Bundeswehr se priprema za napad na Putina”, a prema dijelu plana Alliance Defense 2025, čiji je dio objavio, Rusija bi već u veljači ove godine mobilizirala dodatnih 200.000 ljudi i potom započela proljetnu ofenzivu u Ukrajini.

Zatim bi intenzivirala napade, isprva cyber i hibridne, prema članicama NATO-saveza koje su joj teritorijalno najbliže, a na jesen održala vojne vježbe sa saveznicom Bjelorusijom te nagomilala trupe na granicama s Poljskom i Litvom.Također bi premjestila dio trupa i raketa srednjeg dometa u svoju eksklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru.

“Vjerujem da je u pitanju promidžba”

Situacija bi, prema tom scenariju, još više eskalirala početkom sljedeće godine prijeteći izbijanjem nuklearnog rata, a sve bi to, kako prenosi Bild, bilo s ciljem da se Zapad pod psihološkim pritiskom natjera na pregovore koji bi rezultirali dogovorima povoljni(ji)ma za Rusiju. Koliko je takav scenarij vjerojatan i je li samo jedan od onih kakve NATO razmatra, pitali smo vojnog analitičara Marinka Ogoreca.

“Duboko vjerujem da je to samo promidžba u kontekstu rata u Ukrajini i svega što se tamo događa. Takav scenarij na kraju bi završio nuklearnim ratom, a to bi onda značilo i smak svijeta”, kazao je.

Ogorec ponavlja ono što je već više puta rekao – da bi bilo kakav sukob NATO-a i Rusije neminovno doveo do nuklearnog rata.

“Čim bi Rusija osjetila da je ugrožen njen teritorij i opstojnost, iskoristila bi nuklearno oružje. A ima ga jako puno. Na pojavu prve nuklearne gljive koja bi je ugrozila, Rusija bi ispalila sav svoj nuklearni arsenal. Nadajmo se da do tog scenarija neće doći”, kaže.

“Europa je umorna od rata u Ukrajini”

U Bildovoj objavi navodnog tajnog plana NATO-a Ogorec vidi stvaranje dodatne psihoze, koju tumači zamorom europskih članica NATO-a ratom u Ukrajini.

“Vidimo da je Europa umorna od tog rata. Možda je to najpristojniji izraz, da tako kažem. S druge strane, Europa nema potencijala da servisira sve ono što je Ukrajini potrebno za ratovanje pa se vjerojatno na ovaj način pokušavaju naći alternative kako bi se stvorili potencijali za pokretanje proizvodnje novih raketnih sustava, oružja, streljiva i svega što uz to ide. Mislim da objavu planova poput ovog treba gledati u kontekstu toga da Njemačka i Europa nađu opravdanje pred svojom javnošću za jačanje tih kapaciteta”, rekao je Ogorec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare