“Ćorić? Ne može ministar znati što se događa na 4. razini upravljanja u INA-i”

Vijesti 29. kol 202221:37 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Ministar gospodarstva i bivši član Nadzornog odbora INA-e Davor Filipović zatražio je od Uprave ove kompanije detaljno objašnjenje afere koja je isplivala u javnost.

“Na sastanku je bio predsjednik Uprave INA-e Fasimon, zajedno s hrvatskim članovima INA-e. Rekli su mi da su pokrenuli internu istragu, žele utvrditi kako se to dogodilo. Iz ovih razgovora koje sam imao s njima mogao sam zaključiti da postoje određene slabosti kada se govori o internim kontrolama jer se dogodilo da četvrta razina odlučivanja potpisuje ugovor koji ima ogromne financijske reperkusije na INA-u, a da to niti jedna razina iznad njega nije verificirala. Iz ovih preliminarnih razgovora vidimo da je sustav internih kontrola morao biti bolji”, kazao je Filipović RTL-u.

Filipović je govorio i tome vjeruje li da članovi Uprave nisu znali što se događa. “Ako se utvrdi odgovornost tražit ćemo promjene. Treba pustiti proceduru da se utvrdi što se događalo. Treba isto tako skrenuti pozornost na Upravu INA-e kao cjeline jer imamo tri mađarska člana i tri hrvatska člana, s tim da je predsjednik Uprave Fasimon predstavnik MOL-a”, kazao je.

vezane vijesti

Na pitanje kako je moguće da se plin po povlaštenoj cijeni prodavao tek osnovanoj tvrtki, a po takvoj niskoj cijeni se ne prodaje partnerskim tvrtkama, Filipović je kazao da je postavio to pitanje te da se to istražuje. “Dobio sam dojam da su bili iznenađeni svime što se dogodilo”, rekao je.

Ministar govori i da je postavio pitanje koliko sličnih ugovora ima. “Tražio sam od hrvatskih članova Nadzornog odbora da se sazove izvanredna sjednica Nadzornog odbora koja će se dogoditi u srijedu. Uputio sam dva dopisa, jednim tražim izvanrednu reviziju prema Upravi INA-e i prema članovima Nadzornog odbora”, kaže.

“Ako postoji još takvih odgovora postoji ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem u INA-i”, rekao je ministar.

Filipović priznaje da je osobno poznavao osumnjičenika Damira Škugora, ali kaže da se ne sjeća kada je zadnji put pričao s njim te kako nikad nije komunicirao s njim preko mobitela.

“Nemam njegov broj, nikad nismo pričali na telefon, nisam s njim razmijenio poruku, znam ga površno sa skupova”, kazao je.

Kaže i da se nije čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

“Bez pretenzija da budem odvjetnik gospodina Ćorića, ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u INA-i. To je odgovornost Uprave INA-e i svih nadzornih mehanizama o kojima sam govorio. Mora postojati interna kontrola, interna revizija mora raditi svoj posao, a i Nadzorni odbor ima svoju ulogu”, kazao je Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!