Dobavljači najavljuju nova poskupljenja

Vijesti 20. velj 202309:18 0 komentara
N1 / ILUSTRACIJA

Hoće li uvođenje 'bijele liste', odnosno aplikacije 'Kretanje cijena' s oko 350 artikala – čije cijene građani mogu usporediti svakih 15 dana – pomoći u donošenju odluke pri kupnji i o povjerenju prema trima trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni?

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog kako je do sada stranicu posjetilo preko 25.000 jedinstvenih korisnika. Dodao je kako su u Ministarstvu gospodarstva zadovoljni korištenjem te stranice. Hoće li se još koji trgovački lanac pridružiti toj inicijativi, još uvijek ne zna.

“Sigurno je da ćemo mi popisati cijene u ostalih sedam lanaca, koji se za sada nisu pridružili. Naravno, ako se oni nama jave, razmotrit ćemo njihov zahtjev”, poručio je Lovrinčević.

O novim poskupljenjima

Aplikacija je prilagođena i mobilnim telefonima, a ne samo mrežnim stranicama. Mnogi dobavljači najavljuju dizanje cijena, i to uskoro. Lovrinčević je istaknuo da dobavljači ne popuštaju te najavljuju podizanje cijene. “Nije vrijeme da se opustimo, nego da spriječimo neopravdano dizane cijena”, rekao je.

Predsjednik Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore Ivan Katavić te vlasnik KTC-a naglasio je da su dobavljači najavili dizanje cijene, ali očekuje odgovor ministarstva. “Ali ako dođe do dizanja cijena stranih dobavljača, mi smo tu nemoćni. Nama je opcija ili nemati tu robu ili podići cijene”, dodao je.

U njegovoj trgovini najviše je zabilježen rast cijena jednog proizvoda, paprike babure. Taj artikl poskupio je u odnosu na prosinac prošle godine čak 51,69 posto. Katavić je rekao kako se radi artiklu koji nije sezonski, a drugi razlog je jer je KTC svoje dobavljače dugo držao na nižim cijenama. I oni su podigli cijene.

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika rekao je da poduzetnici plaćaju struju tri puta skuplje od građanstva. I tako već trideset i nešto godina. “Mi 30 godina plaćamo već dodatne poreze. Država je participirala nešto više kod manjih tvrtki, a nešto manje kod velikih tvrtki”, poručio je.

Kazao je kao su poduzetnici bili protiv objavljivanja tzv. bijelih ili crnih lista. “Jer je država trebala kroz civilni sektor kontrolirati ovo prijelazno razdoblje”, istaknuo je. Ta aplikacija je po njemu skupljanje jeftinih političkih bodova. “Nitko nema tražiti da mu netko dostavlja svakih 15 dana cijene”, poručio je. Bujas je naglasio kako se time neće zaustaviti inflacija. Dodao je kako je država trebala napraviti određene reforme.

Katavić je rekao kako pritisak za poskupljenja ide prema 1. ožujku. Istaknuo je kako ne vjeruje da će doći do nestašica pojedinih artikala. Lovrinčević je rekaoda se treba raditi na tome da se smanje cijene, jer hrvatski građani ne mogu plaćati takva poskupljenja. Bujas je naglasio kako država treba smanjiti poreze, PDV i ostalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!