Dolenec: Zatekli smo jedno zamršeno klupko problema…

Vijesti 05. ruj 202117:24
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec gostovala je u Nedjeljom u 2. Prvih 100 dana nove zagrebačke vlasti, je li Možemo opravdalo očekivanja građana i kakvi su im planovi na državnoj razini, bila su neka od pitanja emisije.

Na samom početku emisije Nedjeljom u 2. Dolenec je komentirala svoju objavu na Facebooku koja je izazvala priličan broj komentara, a zbog nje je prozvana i za patetiku. Podsjetimo, na svom Facebook profilu Dolenec je objavila da je jedino preostalo svjetlo u gradskoj upravi ono u uredu gradonačelnika te da Zagreb mirno može spavati. Uslijedila je lavina komentara, nakon čega su je neki prozvali i za preuzimanje Bandićevih PR trikova.

Na te kritike odgovara: “Jasno je da način vladavine Milana Bandića i Tomaševića ne može biti različitiji. Bandić je većinu dana provodio na protokolarnim obvezama, rukovao se s ljudima i obećavao stvari. Za razliku od njega, Tomašević puno vremena provodi u uredu, pogotovo u posljednja tri mjeseca.”

Kazala je i kako je ništa nije iznenadilo od onoga čemu je svjedočila u posljednja tri mjeseca.

“Mi smo svi dosta legalisti, očekujemo da se, ako postoji gradski proračun, on planira na racionalan i odgovoran način, ali isto tako da se izvršava prema onome što je planirano. Ni jedno ni drugo nije bilo rađeno tako”, rekla je Dolenec pa dodala kako je jedan od primjera kako se nije planirala na odgovoran način prodaja imovine.

Natječaji za pročelnike

Što se tiče kadrovske strukture, kazala je kako u Gradskoj upravi ima kvalitetnih ljudi, pa su se u svom radu posljednjih mjeseci oslonili na one na koje mogu. “Gradonačelnik se žali da mora surađivati s pročelnicima koji su mu ostavljeni”, komentirao je voditelj Aleksandar Stanković. Dolenec smatra da će proći i do šest mjeseci dok ne budu ekipirani sa suradnicima kojima mogu vjerovati.

“U studijama javne uprave postoji jedna usporedba da su veliki, kompleksni sustavi kao tanker. Kada vi, kao komandant koji njime upravlja, malo zakrenete, tanker neće brzo promijeniti smjer. On ne može naglo mijenjati smjer, ne može se zaustavljati, sigurno se ne može potpuno zaokrenuti, za 180, brzo. Treba vremena, a to je u slučaju kada doista rade sve poluge”, kazala je dodavši da su oni u situaciji u kojoj treba bolje uspostaviti poluge.

Dijelom se to, kazala je, odnosi i na pročelnike koji su ekvivalenti gradskim ministrima. Nakon razgovora s pročelnicima gotovo polovina njih više nije na tim pozicijama, kazala je.

Ovaj tjedan idu tri natječaja za pročelnička mjesta – Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured i Gradski ured za upravljanje imovinom. Nakon njih idu sljedeća tri ureda, a 31. listopada, nakon što njihov preustroj bude zakonit, raspisat će natječaj za sve ostale, kazala je.

Više od 2300 prijava za školske odbore

Ponovila je i da je za sve škole u Zagrebu raspisan javni poziv za građane koji žele sudjelovati u školskim odborima. Interes je veliki, javilo se preko 2300 ljudi.

“Efekt toga je prestanak stranačkog kadroviranja u školama”, kazala je dodavši kako se čini da su za ravnatelje birani oni koji su odgovarali stranci pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Osvrnuvši se na kritike vezane za javnu nabavu, kazala je kako ona nije zaustavljena, nego centralizirana.

Građanski odgoj u školama: “Ideja nije bila ishitrena”

Za ideju oko uvođenja građanskog odgoja u škole kazala je da nije ishitrena.

“Ne znam zašto se to tumačilo kao ishitreno. Najavljeno je prije početka školske godine. Ovakva je situacija: mi smo u Nacionalnom programu 2020. jasno iskazali važnost ulaska građanskog odgoja u škole. Građanski odgoj i obrazovanje je jedan od 28 zajedničkih programskih prioriteta koje imamo s SDP-om kao dijelom koalicije. U Uredu za obrazovanje smo zatekli certificirani program koji omogućava da se na mala vrata, kao pilot, krene već ove godine. Naša je procjena da je to puno bolje nego odgoditi još jednu godinu da se ništa ne počne događati”, kazala je.

Zaključila je kako joj se čini da je važno da anketiraju škole i da krenu s “pilotiranjem” u drugom polugodištu.

“To je izvannastavna aktivnost. Već ćemo biti puno mudriji prije sljedećeg ljeta. Imat ćemo izrađen kurikulum i moći ćemo ozbiljnije s tim programom krenuti sljedeće godine”, kazala je.

Odgovor na kritike za glomazni otpad

Kritizirani su i za nesnalaženje s otpadom. Glomazni otpad u sljedećih 75 dana odlagat će se u Sesvetskom Kraljevcu. Najavljeni su prosvjedi. Dolenec kaže kako se bivši gradonačelnik 20 godina nije uhvatio u koštac s problemom glomaznog otpada.

“Zatekli smo jedno zamršeno klupko problema, nemamo sortirnice, kompostanu… Mi zapravo nemamo sustav”, kazala je, dodavši da je Zagreb, iako ima gradsku tvrtku Čistoća, veliki dio onoga što se zove gospodarenje otpadom prepuštao kroz javnu nabavu privatnim tvrtkama, bilo to isplativo ili ne.

I dalje im je namjera zatvoriti Jakuševec do kraj mandata, kazala je. No da bi to napravili, moraju napraviti sustav gospodarenja otpadom. Nekima je u interesu da stvari ostanu ovakve kakve su sada, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar