Doznajemo: Grad plaća odštetu jer gradonačelnik nije dobro održavao ceste

Vijesti 16. lis 202318:38 0 komentara
Hrvoje Jelavic/Pixsell/N1

Zbog ulja na cesti žena je doživjela dosta težak prometni udes. Jedna osoba je bila ozlijeđena.

Nekadašnji HDZ-ov i HSP-ov gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel ponovno se našao u središtu jednog pravosudnog skandala.

Nakon što je nedavno pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz proračuna Grada Imotskog preko putnih naloga za putovanja na kojima nikada nije bio, sada Imotskom na naplatu dolazi šteta za koju je, prema presudi, odgovoran on jer za svog mandata nije održavao gradske ulice. Zbog toga je jedna vozačica doživjela udes, a Trgovački sud u Splitu u nepravomoćnoj presudi zaključio je da štetu nastalu zbog Đuzelovog nemara mora podmiriti Grad Imotski.

Politički prelet Ante Đuzela

Inače, Đuzel je na čelo Imotskog došao kao član Hrvatske stranke prava (HSP), no kasnije prelazi u HDZ. Osim muljaža s putnim nalozima, na sudu je odgovarao i zbog lažiranja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Najnoviji sudski epilog u kojem se spominje Đuzelovo ime, tiče se prometne nesreće od 26. veljače 2017. godine. Tog dana u Ulici dr. Josipa Miladinova vozačica Golfa imotskih registracija zbog ulja na kolniku izgubila je nadzor, sletjela i udarila u garažu. U nesreći je putnik iz vozila ozlijeđen, dok je automobil oštećen.

Osiguranje je svu štetu podmirilo temeljem presude, a sada od Grada Imotskog traži povrat tih sredstava.

Zašto je grad odgovoran?

Grad, tvrdi sud, mora vratiti osiguranju novce jer je Đuzel, kao gradonačelnik na Prekršajnom sudu u Splitu nepravomoćno proglašen krivim budući da je, kako je utvrđeno, “propustio poduzeti dužan nadzor pri održavanju ulice tako da ista odgovara svojoj namjeni i zahtjevima sigurnosti prometa, odnosno nije poduzeo primjerene mjere glede omogućavanja sigurnog i nesmetanog odvijanja prometa zbog čega se dogodio predmetni štetni događaj”.

Drugim riječima gradonačelnik je kažnjen jer se ulice u Imotskom nisu održavale. Osiguranje je sada u postupku koji je nepravomoćno okončan na Trgovačkom sudu u Splitu, dokazalo da zbog gradonačelnikovog propusta štetu mora podmiriti Grad Imotski.

Šteta za gradski budžet

U pitanju je iznos od ukupno 3.772 eura, odnosno 28.420 kuna. Iako je osiguranje pokušalo ovršiti gradski proračun za taj iznos, pravni zastupnici Imotskog na vrijeme su uložiti prigovor na ovrhu, pa je sve završilo na sudu.

Iako je tijekom suđenja trebao svjedočiti i sam Đuzel, a iskaze su trebali dati i vozačica i ozlijeđeni putnik, sud je zaključio da je dokumentacija što je dostavljena u sudski spis dovoljna za donošenje odluke.

“U sudski spis dostavljen je dokument prema kojem je kolnik u dužini od 50 metara bio prekriven masnom tvari nalik na ulje, a to je dovedeno u vezu s prometnom nesrećom. Dostavljena je i presuda Prekršajnog suda u Splitu protiv Ante Đuzela, kao odgovorne osobe Grada Imotskog. Proglašen je krivim jer je propustio poduzeti dužan nadzor u održavanju kolnika Ulice Dr. Josipa Mladinova”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi. Budući da je osiguranje namirilo štetu vozačici i ozlijeđenom putniku, sada Grad Imotski zbog Đuzelovog propusta mora nadoknaditi cijeli iznos osiguravajućoj kući.

Lažni putni nalozi

Zanimljivo je da će ovo biti novi financijski udar na proračun Grada Imotskog što ga je Đuzel s još dvoje ljudi oštetio još tijekom 2005. i 2006. godine. Prema presudi kojom je uvjetno kažnjen, Đuzel i ostali podnosili su na obračun i isplatu putne naloge u kojima su prilagali krivotvorene račune zagrebačkog hotela “Westin”, tražeći od Grada Imotskoga naknadu troškova smještaja u hotelu u kojemu nikada nisu bili.

Đuzela se osim prijevare u službi teretilo i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave jer je te naloge potpisivao prije naplate, iako je znao da su krivotvoreni.
Isplatio si je tako oko 15,6 tisuća kuna, dok su druga dva osuđenika preko putnih naloga u godinu dana izvukla nešto više od 21 tisuće kuna. Oštetili su Grad Imotski za nešto manje od 37 tisuća kuna, a Đuzel je svojim potpisom sve te fiktivne naloge odobrio.

U međuvremenu je Đuzel nepravomoćno kažnjen i zbog lažiranja statusa HRVI. Dobio je uvjetnu kaznu zbog prijevare i krivotvorenja službene isprave kojima je nezakonito stekao status HRVI-ja. Državu je, prema nepravomoćnoj presudi, oštetio za gotovo sto tisuća kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!