Epidemiologinja: Ne čini se da će se docjepljivati zdrava i mlađa populacija

Vijesti 27. srp 202110:08 > 10:21
CureVacu, cjepivo, vakcina, cijepljenje
Izvor: Foto: Jeroen JUMELET / ANP / AFP

Do danas je utrošeno preko 3 milijuna doza cjepiva, 1,6 milijuna osoba primilo je najmanje jednu dozu, što znači da je 48 posto odrasle populacije cijepljeno. Brojke nisu zanemarive, ali mi bismo voljeli da je taj broj značajno veći, izjavila je epidemiologinja HZJZ-a Zvjezdana Lovrić Makarić.

Istaknula je da je procijepljenost slabija u dalmatinskim županijama, ali i da na kopnu ima županija gdje interes za cijepljenje nije velik.

“Među vodećima po procijepljenosti je grad Zagreb, gdje je cijepljeno preko 50 posto građana. Za potpunu zaštitu potrebno je primiti dvije doze cjepiva ili jednu ako se radi o cjepivu Johnson&Johnson. Nakon dva tjedna možete se smatrati zaštićenima. Pod kolektivnim imunitetom smatramo i osobe koje su preboljele koronavirus, tako da određeni kolektivni imunitet imamo, ali nije nam dovoljan da suzbijemo epidemiju”, rekla je Lovrić Makarić HRT-u.

Osvrnula se i na kontraindikacije na cjepivo.

VEZANA VIJEST

“Svaki lijek mora u svom opisu imati definirane kontraindikacije tako da znamo na kome ga ne primijeniti. Sva cjepiva protiv covida imaju slične kontraindikacije, a to je preosjetljivost na neke od sastojaka samog cjepiva”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a.

Istaknula je da su lokalne reakcije, crvenilo na mjestu uboda ili povišena temperatura, česte, a da se liječniku treba javiti u trenutku kada vidimo da su simptomi životno ugrožavajući ili kad ih ne možemo riješiti lijekovima iz kućne ljekarne.

Na upit je li u Hrvatskoj zabilježen smrtni slučaj nakon cijepljenja, Lovrić Makarić rekla je da su imali prijave, ali da za njih nisu dokazali uzročno posljedičnu povezanost.

“Mi na stručnim sastancima HZJZ-a i HALMED-a svaki slučaj smrti detaljno pregledavamo i tražimo dodatnu medicinsku dokumentaciju kako bismo procijenili je li povezano s cijepljenjem. Nije nam dovoljna informacija da je netko preminuo nakon cijepljenja, potrebna je medicinska dokumentacija da zaista vidimo koji su bili uzroci smrti i je li moguće da je uzrokovana cjepivom”, rekla je.

Kad je riječ o docjepljivanju trećom dozom Lovrić Makarić rekla je kako su istraživanja u tijeku i da se ne čini da će se docjepljivati zdrava i mlađa populacija – već eventualno osobe koje su zbog zdravstvenog stanja ili dobi imunokompromitirane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.