HEP se oglasio o planovima o Termoelektrani Plomin

Vijesti 02. stu 202117:49 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

HEP je odgovorio kada u TE Plom prestaju s upotrebom ugljena.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Ugljen kao energent prestat će se koristiti za proizvodnju električne energije na lokaciji Termoelektrane Plomin u skladu s odlukom vlasnika HEP-a – Republike Hrvatske, a na temelju smjernica energetsko-klimatske politike Europske unije.

Uzimajući u obzir ciljeve EU u vezi sa zaštitom klime, kao što su povećanje udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije, povećanje energetske učinkovitosti te zaštite okoliša općenito, HEP provodi analize mogućnosti zamjene ugljena na lokaciji TE Plomin alternativnim gorivima, a što će dugoročno omogućiti kontinuitet zapošljavanja radne snage na području Labinštine. U TE Plomin već su se počele koristiti tehnologije obnovljivih izvora energije tako da je ove godine u rad puštena najveća sunčana elektrana instalirana na objektima u vlasništvu HEP-a.

Prema obnovljivom scenariju razvoja, HEP do 2030. godine planira izgraditi elektrane ukupne snage 1500 megavata, čime će presudno doprinijeti dostatnosti vlastite proizvodnje i sigurnosti opskrbe potrošača u Hrvatskoj i nakon što TE Plomin prestane koristiti ugljen”, kažu. 

Podsjećamo, premijer Plenković u Glasgowu je rekao kako je ciljna godina za prestanak korištenja ugljena 2033., no da će nastojati da to bude i ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!