Hoće li zbog štrajka u pravosuđu neki građani teško do posla? Evo o čemu se radi

Vijesti 17. srp 202317:50 3 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Hoće li i kako najdulji štrajk u Hrvatskoj, onaj službenika i namještenika u pravosuđu, utjecati i na zapošljavanja, tek ostaje vidjeti.

Kako smo doznali od Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, kao i od Općinskog prekršajnog suda, do danas, 17. srpnja, uvjerenja da se protiv kandidata ne vodi kazneni, odnosno prekršajni postupak u svrhu zaposlenja izdavala su se građanima bez odgode.

Međutim, od danas se situacija može promijeniti.

Glasnogovornica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Maja Župančić Ukropina na upit N1 odgovorila je: “Do danas su građani mogli normalno ušetati u zgradu OPS Zagreb te dobiti potvrdu o prekršajnoj kažnjavanosti/nekažnjavanosti, no, danas se stanje može promijeniti, ovisi o odluci koja će biti donijeta na državnom nivou.”

Odgovor s Kaznenog suda stigao nam je u petak, neposredno prije donošenja odluke o nastavku štrajka i prije odluke ministra Ivana Malenica da dani provedeni u štrajk ne budu u potpunosti plaćeni. “Pošto je zaposlenje hitno, možete dobiti potvrdu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu”, stoji u odgovoru Natalije Jozić s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Brojni natječaji za vrtiće i škole

Štrajk u pravosuđu ulazi u sedmi tjedan. Danas je prvi dan kako je Vlada odlučila da se štrajkašima više neće plaćati dani provedeni u štrajku, već samo doprinosi.

Sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu Marija Paun u Novom je danu za N1 rekla da se štrajk nastavlja jer su s plaćama koje imaju, i “dosad životarili”. Na pitanje prestaju li raditi i hitne predmete, Paun je rekla: “Sastajemo se u sindikatu danas kako bismo dogovorili daljne mjere. Ono što možemo je dovesti obustavu svega osim onoga gdje se ugrožava život i zdravlje. Na to po zakonu imamo pravo.”

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika Iva Šušković rekla je da se čini da će se prekinuti rad i na hitnim slučajevima. O tome danas razgovaraju s glavnom državnom odvjetnicom, kao i drugim stvarima koje bi potencijalno mogle pomoći pronaći rješenja na korist svima. “Specificirat ćemo nužne poslove, a oni su vezani za život, zdravlje i sigurnost. Najviše ćemo razgovarati o kaznenim postupcima i uhićenjima, no tema će biti i tehnički poslovi kao računovodstvo”, rekla je Šušković.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić danas je nakon sastanka s predsjednicima županijskih i visokih sudova oštro napao Vladu.

“Ovo je nedopustivo, sudovi su dovedeni u neodrživo stanje. Prestao je rad u sudu, a sve što se radi se radi zbog osjećaja odgovornosti sudaca i sudskih službenika. Položaj sudova je sad takav da se radi manji nego u Domovinskom ratu. Za tu situaciju smatramo odgovornom izvršnu vlast koja ovakvom politikom plaća je dovela sudbenu vlast u stanje nefukcionalnosti. Štrajk je posljedica toga što su kroz dulje razdoblje plaće premale, ljudi su odlazili, nije se reagiralo i ovi koji su ostali rade za dva ili tri suca”, rekao je Dobronić.

Izjavu je nakon njega dao i ministar pravosuđa Ivan Malenica koji je, pak, rekao da se predsjednik Vrhovnog suda upustio u politiziranje.

“U idućem razdoblju osigurali smo oko 300 milijuna eura iz stranh izvora, ali i iz domaćih za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti. To prati ulaganje u digitalizaciju. Spremni smo na nove razgovore. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je. Moj osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda ipak ušao u politizaciju teme što ne doprinosi rješevanju situacije”, rekao je Malenica među ostalim.

S obzirom na činjenicu da su u ovom ljetnom razdoblju otvoreni brojni natječaji za razna radna mjesta, primjerice u vrtićima i školama, za što su potvrde da se protiv kandidata ne vodi prekršajni ili kazneni postupak obavezni, ostaje vidjeti hoće li se kandidati, koji nemaju pristup sustavu e-Gradjani, uopće moći prijaviti za posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare