Prodanović o štrajku u pravosuđu: Vlada se dosta postavila na zadnje noge

Vijesti 17. srp 202312:09 2 komentara
N1

Štrajk u pravosuđu ušao je u sedmi tjedan. Danas je prvi dan, prema odluci Vlade, od kada dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni. Kako blokada pravosuđa izgleda iz perspektive odvjetnika za N1 Studio uživo govorio je Čedo Prodanović.

“Blokada možda nije potpuna, ali je pretežna. Odnosno, vi ne znate što će se dogoditi drugi dan. Postoje neke upute da nas se obavještava dan-dva prije rasprave hoće li je biti ili ne. Neki suci se toga drže, neki ne. Totalna je neizvjesnost i u principu se stvari odgađaju”, rekao je Prodanović.

Ističe da zbog svega postoji mogućnost velikih šteta. “Pogotovo za neke pojedince, to je sigurno prisutno. Prije svega staju investicije, staje redovna interakcija sudske vlasti i građana, ne možete se uknjižiti u zmeljišne knjige, ne idu kupoprodaje… Jedna je blokada koja ne sluti na dobro.”

Pričalo se da bi Udruga sudaca mogla zbog svega tužiti Vladu na sudu u EU, no Prodanović to smatra nerealnim.

“Teško mi je reći, ali mislim da je nerealno jer štrajk je legalno sredstvo zaštite radničkih prava. Isto tako, s druge strane ne znači da se svakom štrajku treba odmah udovoljiti. Da ne bi bilo nesporazuma, ja podržavam ljude koji su u štrajku. Ali sad da vi tražite zaštitu Luksemburga u nekoj internoj stvari i da se to riješi u neko dogledno vrijeme, mislim da je to nerealno”, rekao nam je odvjetnik.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić danas se sastaje s predsjednicima sudova.

“On može njima prenijeti upute, pravila postupanja, ali štrajkaši ne moraju to usvojiti. Stvar je svakog predsjednika suda, koliko ima upliva na radnike i kolike će htjeti na njih vršiti pritisak, a može se s njima i solidalizirati. Zvučio kao da se nešto pokušava napraviti, ali koliko je efikasno, ne vjerujem”, rekao je Prodanović.

Vlada je odlučila da se od danas vrijeme provedeno u štrajku više ne plaća.

“To je po zakonu. Pitanje je imaju li sindikati dovoljno sredstava da kompenziraju ljudima u štrajku i koji neće biti plaćeni, da ih iz tih fondova koji vjerojatno postoje, da im nadoknade te izgubljene zarade. Vidim da se tu Vlada dosta postavila na zadnje noge. S druge strane, nije problem samo pravosuđa, to je problem funkcioniranja vlasti, države – za što je najodgovornija Vlada. Vlada je ta koja treba na određeni način omogućiti nesmetano funkcioniranje organa, u ovom slučaju pravosuđa, i mora stvoriti uvjete da pravosuđe mora raditi”, rekao je Prodanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare