Hrvatska spremna za turiste, očekuju se covid putovnice u lipnju

Vijesti 12. svi 202119:32 0 komentara
Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu, rekavši kako je Hrvatska spremna za sigurno primanje turista ovo ljeto i da bi u lipnju mogao zaživjeti europski certifikat o zdravlju putnika.

“Sada kada smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa i krizom razgovaramo kako možemo još više otvoriti granice. Razgovarali smo i o procijepljenosti pojedinih zemalja članica”, izjavio je Grlić Radman nakon susreta s glavnim tajnikom Zurabom Pololikashivilijem u Madridu.

UNWTO, osnovana 1975. godine sa sjedištem u Madridu, bavi se promoviranjem turizma. Turizam u hrvatskom BDP-u sudjeluje s oko 20 posto.

“Izvijestio sam glavnog tajnika da je procijepljeno već 25 posto hrvatskog odraslog pučanstva a do kraja lipnja očekujemo 55 posto. Svakim danom raste taj broj”, rekao je Grlić Radman. Hrvatska je uoči sezone predstavila slogan “Safe Stay in Croatia” (Siguran boravak u Hrvatskoj).

“Hrvatska je spremna jer vodi računa o epidemiološkim mjerama. Najprije su procijepljeni turistički djelatnici jer su oni prvi u kontaktu s turistma, čime je Hrvatska pokazala da je odgovorna prema zdravlju turista. Važno nam je da se gosti osjećaju sigurnije”, dodao je hrvatski ministar.

On i hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac rade na promoviranju hrvatskog turizma u trenutku kada se u Europskoj uniji očekuje uvođenje europskog certifikata kojim bi putnici dokazivali da su cijepljeni ili da su negativni na koronavirus.

“U lipnju očekujemo taj europski certifikat”, rekao je Grlić Radman koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Madridu.

U Madridu će se 19. svibnja održati Međunarodni turistički sajam FITUR, na kojem se hrvatske agencije tradicionalno promoviraju na španjolskom tržištu. Zbog pandemije će biti znatno manje sudionika nego prethodnih godina.

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini ostvarila više od 54 milijuna noćenja, oko 50 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!