I stranci će moći raditi za državu, AI će birati pitanja na testovima

Biznis 09. lip 202312:15 2 komentara
Pixabay/ilustracija

Svi koji se budu htjeli zaposliti u državnoj službi od kraja iduće godine testirat će se anonimno, pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, a na natječaj će se prijavljivati online, najvažnije su izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima, piše u petak Jutarnji list.

Novi zakon, koji će Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju, uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.

Kandidati će se prijavljivati online, a nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s Centraliziranim obračunom plaća (COP), bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave. Tamo će ih dočekati računalo i prije nego što počnu pisati ispit, sustav će im dodijeliti šifru i u tom trenutku cijeli postupak se anonimizira.

U Ministarstvu uprave, koji je nositelj projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko 2 milijuna eura, kažu da bi novi zakon trebao omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate.

Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži zapošljavanje.

Druga novina koju zakon donosi, a vezana je i uz Zakon o plaćama koji je uvršten u e-Savjetovanje, jest novi sustav ocjenjivanja. Tako će ubuduće svi službenici koji dobiju ocjenu “zadovoljava” biti poslani na dodatno osposobljavanje ili premješteni na drugo radno mjesto s istim stupnjem obrazovanja, odnosno mogu nazadovati i dobiti manju plaću.

Ocjena “ne zadovoljava” razlog je za otkaz, a zaposlenici s tri najviše ocjene – izvrstan, naročito uspješan i uspješan – moći će ostvariti bodove i plaću veću do 30 posto tijekom radnog vijeka.

Novi Zakon o državnim službenicima po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude. Uvjet će biti poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Kada je riječ o umirovljenicima, omogućuje se njihovo zapošljavanje na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.