Instagramom se širi lažna vijest o upozorenju na novi potres

Vijesti 30. pro 202013:41
Izvor: Index/Instagram

Nakon jučerašnjeg razornog potresa koji je izazvao golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima, društvenim mrežama se ubrzano proširio niz lažnih vijesti.

Danas se tako putem Instagrama počela širiti lažna objava u kojoj stoji: “Upozorenje civilnog stožera u terminu od 12 do 14 sati očekuje se ponovni udar. Preporuka izbjegavati zatvorene prostore.”

Tekst objave se nalazi na pozadini grba Civilne zaštite grada Velike Gorice.

Radi se, jasno, o potpuno lažnoj informaciji. Niti u Hrvatskoj postoji bilo kakav “civilni stožer” niti je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, pa ni Stožer civilne zaštite Velike Gorice, izdao bilo kakvo upozorenje o tome da se “očekuje ponovni udar” u periodu od 12 do 14 sati, prenosi Index.

Nemoguće je predvidjeti točno vrijeme budućih potresa

Naime, seizmolozi – znanstvenici koji se bave potresima i pomicanjem tektonskih ploča – su bezbroj puta jasno poručili da je nemoguće predvidjeti kad će se dogoditi potres.

Ono što se može predvidjeti, jer je utemeljeno u nizu dosadašnjih znanstvenih opservacija, je da nakon jakog potresa dolazi niz slabijih, odnosno da nas u narednim tjednima ili čak mjesecima očekuje niz potresa koji će se osjetiti. No točno vrijeme potresa, odnosno period od nekoliko sati kad se navodno očekuje novi potres, što se navodi u lažnoj objavi, nemoguće je predvidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar