Kako će hrvatski turizam izgledati u budućnosti? Brnjac otkrila glavne ciljeve

Vijesti 07. lis 202219:14 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Dnevniku N1 govorila je o novoj strategiji hrvatskog turizma, čija će ključna odrednica biti održivost.

“Mi smo jučer imali predstavljanje Strategije razvoja i održivog turizma. To je važan dokument kojeg treba pratiti i strateški operativni plan Hrvatske turističke zajednice”, kazala je Brnjac.

Glavni ciljevi

Kao glavne ciljeve nove strategije istaknula je razvoj cjelogodišnjeg turizma, regionalno ravnomjeran turizam, turizam koji vodi brigu o okolišu i klimi, konkurentan i inovativan turizam te otporan turizam.

VEZANA VIJEST

“U središtu naše strategije je čovjek. Pod tim mislimo i na zaposlenike u turizmu, ali i na lokalnu zajednicu. Turisti žele vidjeti kako živi lokalno stanovništvo i kakav je njihov način života”, kazala je Brnjac ističući da se mora voditi računa i o ekološkoj, i ekonomskoj, i socijalnoj održivosti.

Navela je da su po prvi put ciljevi vezani kroz izvore financiranja, što je važno jer omogućuje da se na taj način njima bolje upravlja.

Podizanje kvalitete

Na pitanje kako s tim planovima istodobno povećati i zaradu i kvalitetu, a imati tu održivost, Brnjac je odgovorila da je podizanje kvalitete nužno jer jedino tako možemo govoriti o konkurentnom turizmu. Međutim, napomenula je da osim podizanja kvalitete smještaja, treba uzeti u obzir da kvalitetnog turizma nema bez kvalitetno plaćenih djelatnika.

“Moramo svi voditi računa o digitalnoj i zelenoj tranziciji. Drago mi je da je cijeli turistički sektor prepoznao da jedino kroz održivost možemo biti konkurentni”, dodala je.

Ministrica kaže da napore Hrvatske prepoznaju i važni međunarodni akteri.

“Jučer su nam gosti bili iz UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije), Europske komisije i OECD-a koji su nas pohvalili i rekli nam da smo jedni od lidera u održivosti”, kazala je ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!