Kod Komiže snimljena riba paun. Predator koji uništava skoro sve oko sebe

Vijesti 14. kol 202111:30 0 komentara
GABRIEL BOUYS / AFP

Podvodni fotograf Damir Zurub fotografirao je u petak u podmorju Komiže ribu pauna (Pterois miles), koja se još naziva i vatrenjača i riba lav (engl. lionfish).

Riba je fotografirana na dubini od 15 metara, a temperatura mora unatoč toj dubini bila je visokih 24 stupnja, piše Otvoreno more.

“Danas sam po prvi puta imao bliski susret s invazivnom ribom lav (Pterois miles), ali ne negdje gdje je uobičajeno pronaći je. Da budem precizniji, snimio sam nekoliko fotografija lionfisha u Jadranskom moru dok sam ronio s DC Manta kod rta Stupište, blizu obale Komiže, na otoku Visu – ovo su prve snimke te vjerojatno prvi zabilježeni susret s ovom invazivnom vrstom ribe u Jadranskom moru”, napisao je na Facebooku.

VEZANA VIJEST

Predator koji uništava sve pred sobom

Dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu nedavno je objasnio o kakvoj ribljoj vrsti se radi. “Ona je dospjela iz Crvenog mora i postupno se širi. Od 1991. godine ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tijekom cijele godine”, rekao je Dulčić.

“To je vrsta koja je jako agresivna. To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueskog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosustavu vrlo brzo se širi”, objasnio je Dulčić.

“Brzo se razmnožava, izraziti je grabežljivac. Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba radi goleme probleme u ribarstvu Cipra i Turske”, dodao je.

Vrlo štetna za ekosustav

“Radi se o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueskog kanala. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav.

Pridodajmo tome i činjenicu da se radi o ribi čiji je ubod otrovan. Na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke, pokrenute su brojne kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava, ali isto tako i popularizira kao hrana. Naime, radi se o jako ukusnoj ribi. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena (brakova) i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće. Svakako pripazite na njene velike i otrovne bodlje”, najavili su na Facebook stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo pojavu ove vrste u Jadranu još u srpnju prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.