Prodaja Super Konzuma: O otkriću N1 oglasio se Pavao Vujnovac

Vijesti 28. ožu 202314:34 > 15:17 1 komentar
N1

Nakon otkrića N1 da je Mercator-H, tvrtka kći Fortenova grupe, prodao veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama te mu je dopušteno da na tu istu nekretninu upiše i hipoteku za kredit, poslali smo upit Vujnovčevoj ENNA Grupi.

Odgovor tvrtke prenosimo u cijelosti:

“Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe 2019. godine, prodati nekretnine određene vrijednosti. Ta obveza nastala je prije nego što je gospodin Vujnovac kupio udjele u Fortenovi.

Fortenova kontinuirano prodaje nekretnine u svome vlasništvu, dosada ih je prodala stotine u skladu s procijenjenim vrijednostima, a kupuju ih razni kupci. Prodaja tih nekretnina neprestano je oglašena na web stranicama Fortenove i Mercatora pa tako i u ovom trenutku svatko može vidjeti koje nekretnine su oglašene za prodaju i javiti se s ponudom.

Sve prodaje nekretnina koje provodi Fortenova, pa tako i ova za koju pitate, realiziraju se putem javno objavljenog natječaja u skladu s procijenjenom vrijednosti nekretnine. Ova konkretna transakcija odobrena je od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora koji se usuglasio s prodajom i brisanjem hipoteke.

U slučaja prostora Konzum Črnomerec i Konzum Trešnjevka radilo se o poslovnim prostorima u kojima je Konzum bio u najmu. Naime, ta dva objekta nisu bila u vlasništvu Fortenove da bi ih kompanija mogla prodati. Ti objekti bili su u najmu više od 15 godina, a tvrtke u vlasništvu ili suvlasništvu g Vujnovca kupile su ih prije cca 2,5 godine od prethodnih vlasnika kako bi se osigurala budućnost poslovanja Konzuma d.o.o. na dokazano dobrim lokacijama te su oba Konzuma i dalje u najmu na spomenutim lokacijama.

Gospodin Vujnovac ima značajan udio u Fortenovi te nitko nije više od njega zainteresiran za poslovnu i financijsku održivost te uspješnost poslovanja cjelokupne Grupacije.”

Oglasili su se i iz Fortanove

„Fortenova grupa kontinuirano radi na jačanju svoje kapitalne strukture kroz jačanje profitabilnosti i razduživanje Grupe. Rezultat toga su smanjenje zaduženosti u roku od samo 4 godine koja je sa 7,2 puta omjera duga i EBITDA smanjena na 3,5 puta. To smanjenje duga posljedica je fokusa Uprave na tri područja. Prvo je prodaja smrznute hrane za 615 milijuna eura, drugo je povećanje profitabilnosti na više od 300 milijuna eura u manje od 4 godine, što je povećanje od više od 180 milijuna eura, a treće je prodaja neosnovne imovine i nekretnina. Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije Grupe koja je dogovorena i s glavnim kreditorom HPS-om. Proces prodaje bilo kakve imovine unutar Grupe provodi se uz poštivanje formalne procedure definirane upravljačkim modelom. Pri tome, osnova za validiranje prodajnih cijena su procjene međunarodnih procjeniteljskih kuća.

U posljednje dvije godine Fortenova grupa je po toj osnovi ostvarila vrijednost veću od 85 milijuna eura. Kod svih prodaja nekretnina Grupe, a ukoliko kompanije ostaju u najmu, ugovori se definiraju na tržišnim principima koji im omogućuju dugoročnu konkurentnost.

Prodaja nekretnina je dio procesa realokacije kapitala i korištenja kapitala kompanije na kvalitetniji način koji omogućava kvalitetniju zaduženost, kvalitetnije uvjete kreiranja vrijednosti kao i veću financijsku stabilnost Grupe.“, navode u odgovoru na naš upit.

Ivanković: Zanimljivo da se baš to prodaje

Komentirajući prodaju Super Konzuma, politički ekonomist Željko Ivanković u N1 Studiju uživo rekao je da je zanimljivo da Fortenova prodaje baš taj kompeleks.

“Zanimljivo da se nešto što smo mi smatrali, što se uvijek smatralo premium imovinom – to je elitna pozicija, elitni dućan, elitni promet, Mercator je tvornica novca u tom sustavu, da se to daje u prodaju. Nekad se govorilo da se obiteljsko srebro ne prodaje. Eto, zanimljivo da se baš to daje u prodaju”, kazao je Ivanković.

“To je priča o ortacima Pavla Vujnovca”

Novinarka i urednica Đurđica Klancir koja je i otkrila prodaju u N1 Studiju uživo rekla je da je “ovo priča o ortacima Pavla Vujnovca”.

“Martina Dalić je pisala o ortačkom kapitalizmu i objavila knjigu na čijoj se promociji okupila prava krema. No da se vratimo na priču. Po svemu sudeći u Fortenova grupi je ostalo dosta ortakluka i ova priča je priča o ortacima Pavla Vujnovca”, rekla je Klancir.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare