Liječnica o prosvjedu: Želimo se obratiti premijeru

Vijesti 16. ožu 202319:07 1 komentar
N1

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Dr. Renata Čulinović-Čaić, gostovala je u Dnevniku N1 televizije u kojem je komentirala reformu zdravstva i govorila o prosvjedu liječnika koj i će se održati 18. ožujka.

Rekla je da liječnici ne odustaju od prosvjeda. “Mi bi svi bili sretni da vikend možemo provesti doma uz svoje obitelji jer nam je dosta bilo prekovremenih sati koje odrađujemo u prekomjernim količinama, dosta nam je da 15 mjeseci odrađujemo u 12 mjeseci, dosta nam je rada u više ordinacija i odlazaka mladih liječnika koje trebamo zadržati”, naglasila je dr. Renata Čulinović-Čaić dio poruka koje liječnici žele podijeliti s javnosti.

Komentirala je veliki broj raspisanih specijalizacija za obiteljske liječnike.

“Ne čudi me. Jer mladi koji bi bili kandidati za specijalizaciju iz obiteljske jako dobro znaju kako se i koliko radi u tim ambulantama”, rekla je i podsjetila da su obiteljski liječnici prisiljeni baviti se papirologijom umjesto baviti se pacijentima.

“U tim papirima provode 70 posto svog vremena”, naglasila je.

Podsjetila je da svi liječnici obiteljske medicine kad idu na odmor, stručno usavršavanje ili bolovanje moraju sami naći zamjenu i sami je platiti. “Onda netko drugi od kolega koji je u istom košu i ima iste probleme, mora praktično dva radna vremena odraditi i skrbiti za svoje pacijente i pacijente kolege kojeg zamjenjuje”, rekla je Čulinović-Čaić i dodala da postoji niz problema koji se ne rješavaju i da je ne bi čudilo da se nitko ne javlja za specijalizaciju iz obiteljske medicine.

“Postoji problem s cijelim nizom specijalizacija”

Kaže da to nije problem samo sa specijalizacijama iz obiteljske medicine već, ističe, postoji problem sa cijelim nizom specijalizacija koje su uvjetno rečeno malo zahtjevnije.

“Vidimo trend da se javljaju kolegice i kolege na raspisane natječaje za one specijalizacije koje nisu fizički naporne, dok za one koje su teže, napornije, zahtjevnije se ne javi nitko”, kaže Čulinović-Čaić.

Komentirala je izjavu saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je rekao da liječnici prosvjeduju u režiji oporbenih stranaka Mosta, Možemo i SDP-a. Liječnica kaže da sindikat ne može utjecati na to tko će njihov prosvjed podržati.

“On nema veze s politikom i nije politički skup. Ovo je zajednički, civilizacijski interes svih hrvatskih građana i liječnika. Mi moramo shvatiti da su tu ideologije i stranke nebitne. Ako građanima i političarima nije jasno da na ove probleme liječnici upozoravaju desetljećima i da je sad gotovo i da je krajnje vrijeme da ih se počne rješavati. Već danas. Ideologija je tu potpuno nebitna”, rekla je Čulinović-Čaić i dodala da su na prosvjed pozvani svi hrvatski građani.

Kaže da ne žele političke govore i da nitko na prosvjedu neće ni govoriti. “Svi mogu doći kao građani, ali nikako kao političari”, rekla je Čulinović-Čaić i dodaje da je prosvjed prilika da svi pošalju političarima, koji jedini imaju alat za rješavanje problema, da ih počnu rješavati.

“Mi se ne želimo svađati, ni prepucavati preko naslovnica”

Nam primjedbu da je ministar, iako je ministarska fotelja politička funkcija, i liječnik koji bi trebao razumjeti probleme kolega i pitanje je li ih kolega Vili Beroš kontaktirao pred prosvjed, dr. Čulinović-Čaić kaže kako nije.

“Hrvatski liječnički sindikat, kao jedina udruga koja ima pravo pregovaranja za prava liječnika, nije pozvan na pregovore. Pozvana je bila Hrvatska liječnička komora sa suradnicima na jedan sastanak. Ono što je meni čudno, što moram istaknuti, ministar se sa svima nama svađa preko medija. Mi se ne želimo svađati, ni prepucavati preko naslovnica. Te teorije da su liječnici bogati, da imaju visoke plaće, to samo znači da taj ili ne želi čuti ili ne razumije stvarne probleme”, kaže Čulinović-Čaić i dodaje da se žele obratiti onome tko uistinu ima alate za rješavanje problema, a to je premijer.

“Jasno je tko vodi politiku i jasno je da je kolega Beroš, liječnik, sad primarno političar. Ali s obzirom na količinu problema koje imamo, jasno je da se oni moraju rješavati na najvišoj razini”, rekla je Čulinović-Čaić.

Komentirala je i to da je većina ravnatelja bolnica bliska nekim strankama. “Zapravo je najbolje da svatko radi onaj posao za koji je najbolje educiran i za kojeg ima najviše iskustva”, kaže.

Dodaje da je bilo ravnatelja bolnica koji nisu bili liječnici te da su se oni teško snalazili. Smatra kako bi ravnatelj liječnik trebao imati ekonomista ili pravnika za pomoćnika i obrnuto. “Neki koji su završili baš menadžment u zdravstvu, nisu bili dovoljno tolerantni i nisu si dali dokazati neke stvari na koje su im pokušali ukazati liječnici. Tako da to može biti problem”, kaže dr. Renata Čulinović-Čaić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare