Na snimci brodara i Ankice Mamić čuje se i glas direktora županijskog TZ-a: “Ograđujem se od pozivanja na nasilje”

Vijesti 13. ruj 202416:43 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prvog dana rujna portal specijaliziran za "morske" teme, Morski.hr, objavio je polusatnu snimku nastalu na sastanku (održanom 17. kolovoza) predstavnika Hrvatske udruge privatnih brodovlasnika i voditeljice agencije za odnose s javnošću Integral Marketing and Communications (IMC) Ankicom Mamić, koja se, među ostalim, na sastanku razmetala svojim privatnim poznanstvima s nekim ministrima i njihovim obiteljima.

Brodovlasnike je u prvom redu zanimalo kako da u javnosti “nabildaju” svoj imidž i poprave reputaciju nakon niza negativno intoniranih tekstova na portalu Morski.hr te kako da spomenuti medij “marginaliziraju”.

Spominjala se otmica novinara

Najsporniji trenutak dogodio se nakon sastanka kada su se u WhatsApp grupi “Brodari na Jadranu”, kako je izvijestio Morski.hr, počele ispisivati prijetnje vlasniku portala Jurici Gašparu i njegovim novinarima.

Spominjala se, navodno, otmica novinara, vožnja u prtljažniku, a na adresu portala počele su stizati i poruke, poput: “Kraj vam dolazi polako, ali sigurno!, piše Šibenski.

No, osim predstavnika brodara i PR stručnjakinje Ankice Mamić, na snimci se čuje i glas Krešimira Šakića, direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske županije. Odgovore na pitanja što je on tu radio, koja je njegova uloga u cijeloj toj priči, kako komentira naknadne prijetnje Šibenski je dobio u pisanom obliku.

“Pozvan sam da se pridružim spomenutom sastanku od strane dijela njegovih sudionika koje poznajem kao dionike turističke djelatnosti, a kojima je namjera bila prezentirati problematiku svog poslovanja. Uglavnom je bila riječ o problemima komunikacijske naravi čijem rješavanju nisam mogao značajno pridonijeti, pa sam sastanak nakon nekog vremena napustio.

Kako je riječ o sastanku s čijim predmetom nisam izravno povezan, njegove detalje i sadržaj ne bih komentirao već bih to prepustio onim koji su u to detaljnije upućeni.

Također, ograđujem se od svih reperkusija proizašlih iz daljnje komunikacije u kojoj nisam sudjelovao. Posebno se ograđujem i smatram neprimjerenim bilo kakvo pozivanje na nasilje ma u kakvom kontekstu ono bilo izrečeno – rekao je Krešimir Šakić za Šibenski.

Na objavljenoj snimci Šakić nije puno govorio. Jedna od njegovih izjava odnosila se na potrebu da se Morski.hr “učini irelevantnim”, a nakon petnaestak minuta ispričao se obiteljskim obvezama i napustio sastanak.

Reagiralo i Vijeće Europe

Nakon što je snimka dospjela u javnost, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je prijetnje te je dogovore s agencijama za odnose s javnošću o ocrnjivanju kritičkih medija nazvalo neprihvatljivima. Također, Vijeće Europe za medijske slobode na svojim je društvenim mrežama objavilo tekst Platforme za sigurnost novinara u kojoj se opisuje situacija u kojoj su se našli novinari portala Morski.hr te se “traži osuda i kažnjavanje počinitelja prijetnji novinarima”.

Dugogodišnji, danas neaktivni član SDP-a, Krešimir Šakić, direktor je županijskog TZ-a postao u svibnju 2022. godine. Bivši je ravnatelj TEF-a, NP Krka i Studentskog centra u Šibeniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!