Ne želite zaboraviti neke drage ljude? Postoji način da ih se sjećate dugo

Vijesti 01. stu 202220:17 0 komentara

Dva studenta filozofije osmislila su aplikaciju pomoću koje možemo čuvati sjećanja na naše najmilije u digitalnom obliku. I to zauvijek. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji na svijetu, koja je za sada potpuno besplatna. Ivana Tomić provjerila je kako sve funkcionira.

Sva sjećanja i priče o našim najmilijima na jednom mjestu – u mobitelu. Ideja je to koja je sinula studentu Dini i njegovom prijatelju Marku – zbog pjesme.

VEZANE VIJESTI

“Postoji pjesma Andrija Čordaš koja je pjesma o životnoj priči jednog čovjeka i taj čovjek je živio jednostavnim i mirnom životom, a imao je privilegiju da je imao prijatelja pjesnika i taj pjesnik je o njemu napisao pjesmu. I odjednom sad svi znaju za ime Andrije Čordaša, u cijeloj Slavoniji. Mi smo gledali koliko ljudi postoji, a da nemaju prijatelja pjesnika da o njima napišu životne priče. I onda smo gledali da svaka osoba koja je ikad živjela ima barem neku priču vrijednu pričanja i čuvanja”, rekao je Dino Jerković, suosnivač aplikacije Spiritus

Sve što je potrebno je instalirati aplikaciju i pronaći ime vaših dragih preminulih osoba.

“Aplikacija funkcionira tako da možete šetati gradskim grobljem i u bilo kojem trenutku možete stati kod nekog groba i vidjeti ime i prezime te osobe. I kasnije vidjeti da je ta osoba puno više od imena i datuma. Tako da recimo, ako upišete Miroslav Krleža, tu je hrpetina slika. Možete pročitati i životne priče o njemu, ovdje je jedna zanimljiva priča kako je pao 4. razred gimnazije. Ne znam jeste li to znali. A ono što je jako zanimljivo je da Spiritus nije samo za znamenite osobe nego možete vidjeti da postoji mnoštvo zanimljivih ljudi”, rekao je Jerković.

Kristina inače uživa u šetnjama Mirogojem pa ju je aplikacija oduševila.

“Zastane čovjek nekada pored nekoga groba, bilo bi zanimljivo znati nešto o toj osobi dok je bila živa”, rekla je Kristina.

A danas je ostavila posvetu Tinu Ujeviću.

“Evo ga, da svi znaju koji je njegov najpoznatiji stih, čak uklesan i na Krematoriju”, rekla je Kristina i nadodala – “Za let si dušo stvorena”.

Oduševljeni su i drugi s kojima smo razgovarali

“Sve je besplatno, super. Definitivno ću aplikaciju ispuniti fotografijama i pričama, vrijeme prolazi i neke stvari se zaboravljaju”, rekao je Tomislav iz Zagreba.

Zahvaljujući timu koji trenutačno stoji iza Spiritusa bit će ispričane priče svih žrtava Domovinskog rata. Da se ne zaborave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!