Nije riječ samo o većim plaćama… Evo što najjače stranke u programima nude radnicima

Vijesti 09. tra 202421:17 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Korupcija, inflacija, demografija, mirovine, ilegalne migracije... To je otprilike spektar tema koje dominiraju dosadašnjom kampanjom za parlamentarne izbore.

I tijekom pretkampanje i sada u kampanji malo se govorilo o radničkim pravima i stranke se nisu puno obraćale radnicima. Plaće su, doduše, neizbježna tema, iako se ovoga puta mnogo više i konkretnije govori o mirovinama jer umirovljenici su kompaktniji i “privlačniji” dio biračkog tijela.

Radnička prava, tržište rada i odnosi koji proizlaze iz radnog prava ako se i spominju, onda to najčešće bude u kontekstu uvozne radne snage.

Provjerili smo što u svojim izbornim programima o radnicima, njihovim pravima i plaćama te tržištu rada i stranoj radnoj snazi kažu u najjačim političkim strankama – HDZ-u, SDP-u, Domovinskom pokretu, Možemo! i Mostu.

HDZ

“Prosječna mjesečna neto plaća dosegnut će 1600 eura.”

U HDZ-ovom izbornom programu “Za sve izazove” ističu kako će razvijat tržište rada uz jasan okvir za rast prosječne i minimalne plaće. HDZ obećava da će prosječna mjesečna neto plaća dosegnuti 1600 eura, a minimalna bruto plaća 1250 eura. Obećavaju i poticanje otvaranja 125 tisuća novih radnih mjesta i stopu zaposlenosti od 75 posto za što bi uložili 700 milijuna eura putem mjera aktivne politike zapošljavanja.

Stopu nezaposlenosti smanjili bi, kažu, ispod 5 posto, a stopu nezaposlenosti mladih ispod 10 posto. Povećali bi broj ugovora na neodređeno, a udio ugovora na određeno spustili ispod 15 posto. Studentima bi omogućili priznavanje njihova rada na studentskim poslovima u mirovinski staž. Poticat će, kažu, uključivanje najmanje 90 tisuća osoba u cjeloživotno obrazovanje, osigurati više od 100 milijuna eura za zapošljavanje osoba s invaliditetom i na tržište rada uključiti još 6000 takvih osoba. HDZ najavljuje i osnivanje posebnog Ureda Vlade za socijalno partnerstvo. Osnažit će, kažu, integraciju stranih radnika na hrvatsko tržište rada programima učenja hrvatskoga jezika i informiranjem o njihovim pravima i obvezama.

SDP

“Zaštitit ćemo naše radnike i njihova prava i donijeti više novca u njihove džepove.”

Tema “Sigurniji i stalbilniji položaj radnika” našla se na 138. stranici izbornog programa SDP-a, iako se od socijaldemokratske stranke možda očekivalo da ipak bude rangirana više.

“Jedan od naših glavnih ciljeva jest osigurati građanima bolji životni standard i pomoći im u borbi s inflacijom kroz ubrzani ekonomski rast, ali ne na račun položaja radnika ili okoliša”, stoji u programu SDP-a i Rijeka pravde.

“Stvorit ćemo pravedan sustav rada koji smanjuje nejednakosti, osigurava stabilnost na tržištu rada te rješava probleme rodne diskriminacije, posebno kod zapošljavanja žena. Također, osigurat ćemo pristojne plaće za sve radnike u javnom i privatnom sektoru te unaprijediti radne odnose i zaštititi prava radnika. (…) Ravnomjerno ćemo raspodijeliti porezno i doprinosno opterećenje na sve vrste rada kako bismo smanjili nejednakosti i osigurali rast plaća. Također, ograničit ćemo upotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, a potrebno je i bolje organizirati radno vrijeme kako bismo lakše uskladili poslovne i obiteljske obaveze. Važno je pojednostaviti sustav plaća, promicati transparentnost u plaćama i jasno odrediti minimalne iznose povećanja za različite oblike rada. Povećat ćemo sudjelovanje radnika u odlučivanju kroz radnička vijeća i ojačati institucije nadzora nad provedbom zakona i propisa, poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i inspekcija rada”, stoji u SDP-ovom programu za izbore.

DOMOVINSKI POKRET

“Cilj je zaštititi domaćeg radnika i poslodavca od nekvalificirane i jeftine radne snage iz inozemstva.”

U izbornom programu Domovinskog pokreta više se bave pitanjem uvozne radne snage i reguliranjem statusa stranih radnika, dok se domaći radnici i radnička prava jedva i spominju.

“Trenutačno oko 9 posto od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj čine strani radnici, a za pretpostaviti je da će njihov udio rasti. Paradoksalno, u Hrvatskoj je još uvijek 110 tisuća nezaposlenih! Njih HZZ zasigurno kontaktira prije nego što poslodavcima izda dopuštenje za uvoz stranog radnika, ali očigledno hrvatski nezaposleni odbijaju raditi poslove koji im se nude. To nije neočekivano,

jer strani radnici uglavnom obavljaju niskokvalificirane i fizički zahtjevne poslove u ugostiteljstvu, turizmu i graditeljstvu.”

U dijelu programa naslovljenom “Gospodarstvo, poljoprivreda i promet u RH”, uopćeno poručuju: “Razvojne mjere gospodarske i porezna politika Domovinskog pokreta osigurat će gospodarski rast, koji znači otvaranje radnih mjesta, povećanje plaća i mirovina, odnosno ekonomsku stabilnost te povećanje životnog standarda. Stimulirat će se povećanje plaća i posljedično osobne potrošnje te osigurati opstanak i rast proizvodnih i uslužnih djelatnosti povećanjem kupovne moći građana.”

MOST

“Smanjit ćemo porez na dohodak za 5 posto.”

Most u svome izbornom programu među ostalim najavljuje “smanjenje poreznog opterećenja na rad, gdje bismo smanjili porez na dohodak za 5 posto”. Obvezuju se i da će, budu li u prilici provesti svoj izborni program, donijeti “mjere kojima bi se osiguralo da poslodavci imaju koristi od zapošljavanja hrvatskih državljana, a da se primarno ne moraju okretati nekom stranom tržištu rada”.

U Mostu tijekom kampanje nisu baratali i kalkulirali konkretnim iznosima povećanja plaća ako dođu na vlast. Marija Selak Raspudić je proteklog vikenda, na predstavljanju kandidata Mosta u I. izbrnoj jedinici, tek kazala da će radnici u Hrvatskoj “imati pristojniju plaću”. A Nikola Grmoja je nekoliko dana ranije izjavio da Most, među ostalim, stavlja naglasak na rast plaća i mirovina te da je uvoz radne snage jedan od većih problema jer se time “ruši cijena rada u Hrvatskoj i hrvatski građani tjeraju van države”.

MOŽEMO

“Naša razvojna politika temelji se na dostojanstvenim plaćama te na kvalitetnim i sigurnim radnim mjestima.”

Možemo! je u svome izbornom programu puno prostora posvetio radnicima i tržištu rada. Izdvojili smo neke dijelove.

“Povećavat ćemo plaće u javnom sektoru te osigurati jednaku plaću za jednak rad u cijelom sustavu i ispraviti postojeće nepravde. (…) Minimalnu plaću odredit ćemo kao najmanje 60 % medijalne plaće u Hrvatskoj što će omogućiti rast u skladu s rastom bruto plaće, a na godišnjoj razini povećavat ćemo je i prema košarici troškova života o kojoj će se dogovoriti sindikati, vlada i poslodavke. (…) Poticat ćemo sigurne oblike rada. Postrožit ćemo sklapanje ugovora na određeno vrijeme. (…) Ograničit ćemo agencijski rad u javnim poduzećima i državnoj upravi na zaista privremeni rad. (…) Kako bismo uistinu osigurali poštovanje dogovorenih standarda rada, jačat ćemo kapacitete inspekcije rada i povećavati broj inspektorica. (…) Osigurat ćemo adekvatniju zaštitu stranih radnica i omogućiti svim radnicama u Hrvatskoj jednaka prava i bolje uvjete rada. (…)

Uvest ćemo kontrolu agencija za posredovanje radnica i omogućiti zapošljavanje stranih radnica samo onim poslodavkama koje su stvarne i provjerene. (…) Maknut ćemo agregatore s liste poslodavki koje mogu tražiti dozvole za strane radnice, a umjesto toga digitalne će platforme same morati ishoditi dozvole za strane radnice. (…) Uvest ćemo mjere kojima se potiče sindikalno organiziranje te sklapanje kolektivnih ugovora. (…) Zakonski ćemo jasno odrediti pravo na isključivanje od posla nakon radnog vremena. (…) Pojačat ćemo inspekcijski nadzor kad je riječ o kontroli radnog vremena i prekovremenog rada kako bismo suzbili zloupotrebe zakonskih odredaba o radnom vremenu. (…) Poticat ćemo uvođenje pilot-projekata četverodnevnog radnog tjedna u onim sektorima u kojima za to postoje uvjeti. (…) Osuvremenit ćemo protokole zaštite na radu uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena kao što je primjerice rad na visokim temperaturama. (…) Ratificirat ćemo Konvenciju protiv nasilja i uznemiravanja kojom ćemo uvesti standarde za prevenciju nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!