Novo rješenje za 27 odlagališta

Vijesti 15. lis 202311:25 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Ministar gospodarstva Davor Filipović ima još četiri dana za donošenje nove odluke o zatvaranju odlagališta otpada, ali njome ne smije zadirati u ustavno pravo građana na zdrav okoliš. Ne učini li to, otok Brač će već idućeg vikenda biti prekriven otpadom, piše u nedjelju Jutarnji list.

Dana 18. listopada istječe krajnji rok koji mu je dao Ustavni sud da popravi štetu koju mu je u nasljeđe ostavio bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Naime, Ćorić je u prosincu 2018., ne bi li prikazao da se provodi plan zatvaranja odlagališta neopasnog otpada definiran i usklađen s EU, odlučio zatvoriti 27 odlagališta koja ne zadovoljavaju zakonske uvjete zaštite okoliša.

Otpad sa zatvorenih odlagališta preusmjerio je na odlagališta onih jedinica lokalne samouprave koje su uskladile svoje poslovanje sa zakonskim uvjetima.

Tada je to rješenje trebalo biti prijelazno, do početka rada centara za gospodarenje otpadom, ali je postalo trajno. Predviđena je bila izgradnja 11 centara, a u vrijeme Ćorićeve vatrogasne mjere u funkciji su bila dva.

Odluka je bila kazna za one jedinice lokalne samouprave koje su bile odgovorne i u skladu s propisima upravljale svojim deponijima. Tako je Supetar preko noći morao primiti nerazvrstan i neoporabljen otpad s cijelog otoka Brača, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!