Politički analitičar: Domovinski pokret je shvatio da su pogriješili prije četiri godine…

Vijesti 06. ožu 202421:44 0 komentara

Politički analitičari Karlo Jurak i Davor Gjenero u Newsnightu su s našim Ivanom Hrstićem analizirali nadolazeće parlamentarne izbore i okupljanje deset stranaka na ljevici te mogu li tim zajedničkim izlaskom srušiti HDZ pod palicom Andreja Plenkovića.

Peđa Grbin je u srijedu na predstavljanju koalicije poručio da je to koalicija Za bolju Hrvatsku, a onda je HDZ danas ustvrdio da su taj slogan ukrali od bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Grbin je u Dnevniku N1 televizije u srijedu pak kazao da će se tek dogovoriti oko naziva koalicije. No, Jurak navodi da su slogani u svakom slučaju nemaštoviti.

“Kad gledamo slogane političkih stranaka i sada i u prošlosti, velika većina je nemaštovito. Grbin je rekao danas da je i 2007. HDZ ukrao slogan SDP-u. Pod hitno treba biti maštovitiji u tim sloganima”, smatra Jurak. “To ukazuje na to da se sadržaj u sam slogan upisuje naknadno.”

Osvrnuo se i na motiv šake koji je čest simbol na prosvjedima. “Šaka se pojavljuje i u raznim antikolonijalnim prosvjedima, prosvjedima zapadne ljevice. Naravno da stranke koje se žele nazvati lijevima preuzele su tu šaku.”

N1

Sastavljanje lista težak je posao

Jurak se osvrnuo i na neke neobične stvari u ovoj lijevoj koalicije, primjerice suradnju Fokusa i Radničke fronte. “Činjenica da su ušli u neki tip koalicije… Od tih 10 stranaka velika većina njih nije nacionalno zastupljenja u svim izbornim jedinicama.”

“Sastavljanja lista kod takve koalicije bit će vraški težak posao, računaju s tim da se neće preklapati međusobno, iako smo vidjeli da je nastao problem s IDS-om u Istri. Sad se postavlja pitanje kakva je to koalicija s SDP-om kad u jednoj izbornoj jedinici neće biti s SDP-om“, navodi Jurak.

Gjenero smatra da bi osma izborna jedinica mogla biti posebno zanimljiva. “Osma izborna jedinica će vjerojatno biti najzanimljivija kad govorimo o suradnji lijevih i liberalnih stranaka i tu će se najbolje vidjeti do koje mjere je ovo što je naglo napravljeno neposredno prije izbora neosmišljeno i netemeljito.

U osmoj izbornoj jedinici zbog broja apsiranata na prolazna mjesta u Sabor i broja mandata na koje lijeve i liberalne stranke mogu računati jednostavno ne bi bilo moguće formirati jedinstvenu listu. To nije loše kao što nije loše ni to što dije stranke idu izvan tog bloka iako su dogovorile neku nacionalnu koaliciju, IDS i PGS. Kod nas na Krku će biti vrlo ozbiljna borba između te dvije liste za glasove birača”, istaknuo je.

N1

Cilj lijeve koalicije

Gjenero je komentirao i s kojim ciljem se Grbin odlučio na ovakvu koaliciju. “Grbin ne gradi koaliciju s kojom će stvarati parlamentarnu većinu i nakon toga vladati. On stvara koaliciju koja treba osigurati firewall, zaštitni zid prema mogućim postizbornim koalicijma HDZ-a.”

Istaknuo je da ako ste u nekoj predizbornoj koaliciji, onda nakon izbora postoji neka moralna obveza da ne surađujete sa strankom zbog koje ste ušli u koaliciju.

Jurak se osvrnuo i na to čime bi se Grbin mogao voditi pri sastavljanju lista.

Puljak će sigurno tražiti visoko mjesto, ali interesenatnije je hoće li Grbin posegnuti za onima koje stalno stavlja na visoka preferencijalna mjesta koja su u različitiim ciklusima gubitnici na lokalu ili će možda razmisliti o tome da više potakne kroz preferencijske liste jake figure koje ima u tom kraju, oni koji pobjeđuju u različitim ciklusima, poput gradonačelnice Supetra”, kazao je.

Povratak Karamarka?

Osvrnuo se i na HDZ-ove nositelje i to što je Branko Bačić u 10. izbornoj jedinici zamijenio Vilija Beroša, navodeći da je do toga doplo po zasluzi.

“Beroš je najgori ministar zdravstva, a Bačić je došao u ministarstvo koje mu odgovara. Bačić je u naletu, kad su uključili starog lisca koji zna kako funkcionira logistika i tehnika, nešto se ipak pokrenulo u obnovi”, rekao je.

Gjenero je komentirao i možemo li očekivati povratak Tomislava Karamarka u HDZ. “Čini mi se da o njegovu povratku u HDZ nema govora trenutno, vidimo iz strukture ove liste nositelja da ostaje dominatno centrističko usmjerenje stranke, Karamarko nosi potencijal desne politike, spominjalo se nešto o njegovoj suradnji s DP-om, ali to mi se ne čini realnim.”

Osvrnuo se i na Domovinski pokret. “DP je stranka koja mora pokušati ući u postizbornu koaliciju. DP je shvatio da su pogriješili prije četiri godine. Razvili su stranačku infrastrukturu, to košta, ne mogu preživjeti na ovoj razini stranačke infrasturkuture još četiri godine i nakon izbora će morati biti puno veći pregovarači nego što su željeli biti prije četiri godine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!