VIDEO / Kineskinja u Splitu doživjela rasistički napad od trgovkinje: “Pljunula me u lice”

Vijesti 10. kol 202416:33 0 komentara
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Turistikinja iz Kine je na TikToku podijelila neugodno iskustvo koje je doživjela u lipnju kada je s dečkom posjetila Split.

Opisala je kako ju je ženska osoba usred trgovine Konzum na Zapadnoj obali u Splitu pljunula u lice dok je htjela kupiti vodu, a potom je ista osoba pljunula njezinog dečka.

“Najprije mi je usred trgovine govorila da ovdje nisam dobrodošla, da sam žuto govno i da nemam nikakva prava, a onda me pljunula. Žao mi je što nisam to snimila jer tko je mogao očekivati da će se to i dogoditi. Najprije mi se unijela u lice u dužini lakta, a onda me i pljunula”, ispričala je.

@empathicweeb Replying to @luka brasi THERE IS NO FULL VIDEO BECAUSE I DID NOT EXPECT TO GET SPIT ON WHILE BEING IN A SUPERMARKET. AND MY BRAIN DID NOT REACT FAST ENOUGH TO PULL MY PHONE OUT ABD START FILMING WHILE SHE WAS INSULTING US. #splitcroatia #storytime ♬ original sound – EmpathicWeeb

“Došao je moj dečko koji je kupovao u drugom dijelu trgovine i dao mi vlažnu maramicu da se obrišem te ju je upitao zašto je to napravila. Ona je bila iznenađena i rekla: ‘Zašto to pitaš, pa ja nemam problema s tobom, ti si bijelac, ona je žuta, to nije u redu’. Odlučili smo otići iz dućana, a ta žena nas je čekala iza kase nakon što je platila proizvode koje je kupila te je po leđima udarila momka koji nije Azijat.”

“Pozlilo mi je, skoro sam se onesvijestila, a onda smo nazvali policiju kad smo izišli van iz trgovine. Kada sam već zvala policiju, odlučila sam i snimiti daljnje ponašanje ove žene prema nama”, prepričava turistkinja.

Kada su izašli van, nakon kraćeg razgovora ista ženska osoba je pljunula i njezinog dečka govoreći mu: “Govno jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Schengenu?Europolu, Interpolu, PNUSKOK- u, USKOK-u?”, nabrajala je i pokazala im srednji prst kao što se može vidjeti u videzapisu.

Nakon toga se rukama udara po grudima i kaže: “To je naša policija!”, a potom pljuje muškarca i odlazi.

@empathicweeb The police did nothing. The employees at the supermarket did nothing. So I hope the power of the internet can do something. #notoracism #splitcroatia ♬ original sound – EmpathicWeeb

Na pitanje postavljeno u komentarima ispod objavljene snimke, je li policija nakon njenog poziva došla na lice mjesta, Kineskinja odgovara kako se nitko nije pojavio.

“Iz ovog snimka postoje sumnje u elemente drskog ponašanja i prekršaja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nastojat ćemo stupiti s oštećenom osobom u kontakt, a provjeravamo i sve pozive prema Centru 112 i utvrđujemo vrijeme događaja. Ova uprava ima nultu stopu tolerancije na ovakvu vrstu ponašanja, uostalom kao i sve druge policijske uprave u Hrvatskoj”, rekao je dežurni službenik u odjelu za informiranje PU SD Jerko Kurevija za Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!