BIH želi kazneni progon zapovjednika Bljeska. Na popisu i Miljavac, Markač, Lošo

Vijesti 07. kol 202120:55 > 21:06 6 komentara
Ministarstvo pravosuđa i uprave
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je u subotu primitak međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a odluke o daljnjem postupanju donijet će Državno odvjetništvo te o svemu izvijestiti javnost.

Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o zapovjednom vrhu vojne operacije Bljesak te da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja. Na popisu je 14 časnika, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

“Doživio sam to jako loše i neugodno i smatram da, da nas se već jedanput puste na miru“, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac.

PROČITAJTE JOŠ

“Čuo sam da se radi o Bljesku al nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, smatra Vrbanac.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, govori Pavao Miljavac.

“Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali, mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državni BiH“; smatra Luka Džanko.

Vjeruju da je sve orkestrirano.

“Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, pita se Miljavac.

“Vjerojatno iz nekog drugog razloga. Ja to doživljavam kao jednu opću harangu na branitelje i Domovinski rat”, dodaje umirovljeni general Vrbanac.

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da taj film “ne budu gledali”.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je međunarodnu zamolnicu tužiteljstva BiH vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH”, kazao je državni tajnik ministarstva Josip Salapić za Dnevnik NoveTV, dodajući da će ministarstvo predmete ovih dana proslijediti Državnom odvjetništvu, koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

“Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, poručio je Salapić.

“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, poručio je Salapić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare