Sindikalist: Vrijeme je za uvođenje poreza na nekretnine

Vijesti 05. ožu 202318:48 1 komentar
Shutterstock / Ilustracija

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata obrazovanja i znanosti Matija Kroflin gostovao je u Dnevniku N1 televizije u kojem je komentirao nove mjere Vlade.

Rekao je da bi sindikati s Vladom trebali imati sjednicu Gospodarsko socijalnog vijeća 13. ožujka i da bi tad trebali saznati što će Vlada predložiti u novim mjerama.

“Moje mišljenje da će mjere koje ograničavaju cijene energenata morati ostati, a isto tako da će trebati potpora najoguroženijem dijelu građana te da će se one i povećavati”, rekao je Matija Kroflin.

Kaže da ono što sindikati očekuju i dodaje da su svjesni da će godina biti izazovna zbog ekonomskih okolnosti i jer inflacija ne jenjava onom brzinom kojom bi to svi skupa željeli, da vlada fokus prebaci na plaće.

“Naš fokus moraju biti plaće, ne samo nas u javnim i državnim službama, već svim zaposlenima u zemlji. Vlada mora svoje ekonomske politike graditi na taj način da stavi zaposlenike u fokus”, rekao je Kroflin.

“Porez na dobit porastao skoro 50 posto”

Napomenuo je da da su prehodne godine zaposlenici uz umirovljenike prošli najgore. Rekao je da inflacija pogodovala državnom proračunu koji će sljedeće godine biti u suficitu.

“Ako uzmemo u obzir zadnje kretanje BDP-a koji realno 6.3 posto. Ako uzmete nominalno dakle ako na to nadodate rast cijena on raste 16-17 posto, ako uzmete kako poslodavci prolaze kroz ovu krizu, onda imate podatak da je porez na dobit u prvih 11 mjeseci prošle godine porastao skoro 50 posto. Dakle neki od njih su ovu poziciju dobro iskoristili. jedini koji su prošli loše su zaposlenici čije su realne plaće pale za više od tri posto. Javnih i državnih službi i duplo toliko”, rekao je Kroflin.

Kaže da se ne smije dopustiti da se dogodi situacija od prošle godine i imati neka ograničenja. “Izgleda kako jedini izbor imaju zaposlenici da sve plaćaju kroz niže cijene vlastitog rada”, kaže Kroflin.

Rekao je da ministar Primorac mora početi porezni teret raspoređivati pravednije, efikasnije i solidarnije. “Ako je ikad bilo vrijeme za uvođenje poreza na na nekretnine, odnosno poreza na višak nekretnina to je ovaj trenutak”, rekao je Kroflin koji u tome vidi rješenje za daljnje rasterećenje cijene rada. Dodao je da se treba razmišljati o promjeni porezne politike u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare