Kakav dan u pravosuđu? Suradnicima Zdravka Mamića danas su se bavila čak dva suda

Crna kronika 07. lis 202417:15 0 komentara
Denis Kapetanovic/PIXSELL

S akterima malverzacija koje tužiteljstvo povezuje sa Zdravkom Mamićem danas su se bavila čak dva suda - Županijski sud u Osijeku i Županijski sud u Zagrebu.

Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i preostalim optuženima da su preko tvrtki pod kontrolom njegovog sina Marija izvlačili novac za nepostojeće menadžerske usluge. USKOK tvrdi da su izvukli ukupno 19 milijuna eura.

Što su rekli svjedoci?

Jedan od ispitanih svjedoka izjavio je kako misli da je upravo s Mamićevim ‘Rasport Managementom’ imao ugovor, dok je drugi svjedok uvjeravao da nikakve ugovore s Mamićima nije potpisivao.

Istovremeno na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je presuda dvojici poduzetnika koji su, prema optužnici, izvlačili novac iz jedne od tvrtki koja je bila uključena u malverzacije s Dinamom. Riječ je o tvrtki Barnes & Bell Ltd iz Londona koju je vodio Sandro Stipančić, Mamićev suoptuženik. To je, prema USKOK-ovoj optužnici, bila jedna od tvrtki preko koje se izvlačio novac iz Dinama.

Kako se izvlačio novac?

Prema današnjoj nepravomoćnoj presudi Barnes & Bell Ltd je osim u izvlačenju novca iz Dinama sudjelovala i u izvlačenju novca iz još nekih tvrtki. Sud je krivima proglasio dvojicu poduzetnika koji su Stipančiću plaćali račune iako nikakve poslove za njih nije odradio. Sve je trajalo gotovo dvije godine – od lipnja 2014. do travnja 2016. godine, navedeno je u presudi.

Stipančić je tvrtki jednog osuđenog poduzetnika ispostavio deset računa na ukupan iznos od 16.743 eura. Poduzetnikova firma sve je platila, a nakon isplate Stipančić i poduzetnik novac su podijelili. Pri tome je poduzetnik još i utajio nešto manje od 3.400 eura poreza.

Druga firma, čiji je šef danas nepravomoćno osuđen isplatila je Stipančiću 76.834 eura. Nakon što su računi plaćeni, novac su podijelili. Ta je firma s lažnim Stipančićevim računima porez umanjila za 15.366 eura.

Što je zaključio sud?

Inače, Stipančić je sve ovo već ranije priznao. “Povezali smo to priznanje s nalazom i mišljenjem sudskih vještaka, prije svega financijske vještakinje, koja smatra da su svi računi nevjerodostojni, a potom i s informatičkim vještakom, koji je kazao da iz dokumentacije ne proizlazi sve što bi ukazivalo da su sve radnje izvršene. Iako vještak dopušta da su mogle biti, Stipančić u svom priznanju jasno kaže da nisu bile”, navedeno je u obrazloženju presude.

Oba poduzetnika kažnjena su uvjetno, no moraju vratiti novac do kojeg su nezakonito došli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!