Objavljene nove strože mjere: Cijeli Jadran pleše na granici narančaste i crvene

Vijesti 23. srp 202107:57 > 12:30 4 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj te uvođenju novih epidemioloških mjera na Jadranu. U protekla 24 sata zabilježeno je 176 novih slučajeva koronavirusa. Preminulih nema.

U protekla 24 sata zabilježeno je 176 novih slučajeva koronavirusa. U protekla 24 sata nema preminulih. U Hrvatskoj je cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, rekao je na početku ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo prije tjedan dana imali 131 novi slučaj i prije dva tjedna 87. U prvih pet dana prošlog tjedna imali smo 523 nova slučaja Covida-19, a u prvih pet dana ovog tjedna 710, što je za 35 posto više nego u prošlom tjednu.

“Najniža je incidencija u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je na 10. mjestu po incidenciji, a po stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU”, rekao je Capak.

“Već dugo smo zajedno, 17 mjeseci komuniciramo ove teme. Poruke su više-manje slične. Sami svjedočite da smo negdje od kraja trećeg vala upozoravali na mogućnost pojave novih sojeva, mogućnost ponovnog javljanja zaraze i do se desilo – delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će biti, puno je nepoznanica, ali moramo se svi složiti da je prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno, u sigurni odlazak turista, u usporavanje ekonomskih aktivnosti i put su u ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne. Ali odgovor imamo – cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera. Pravo vrijeme za adekvatan odgovor je upravo sada, kada porast broja novozaraženih nije velik. Poštivanjem mjera i cijepljenjem možemo napraviti da se zaraza ne rasplamsa. Pozitivne će posljedice biti na turističku sezonu i na živote svih nas. Komunicirali smo da smo najbolji u odnosu na turističke konkurente, ali to neće ostati tako ako ne budemo oprezni. Opreza nikad dosta. Mislim da nam to mora biti motiv da još jednom razmislimo o cijepljenju, da ne vjerujemo napisima koji nisu znanstveno utemeljeni. Vjerujmo medicini i znanstvenicima koji su nas u povijesti već spasili od bolesti”, rekao je Beroš te dodao da se sada i turisti mogu cijepiti i da je to odlična poruka te da je cijepljenje organizirano diljem Hrvatske.

“Mi svoje radimo, ali loptica je sada na građanima. Svi moramo uprijeti u istom smjeru kako bismo savladali epidemiju”, rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako delta preuzima primat.

“Oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je nešto što je ovo ljeto definirano kao najveći rizik. Mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, ali ugroženi su stariji koji su imunokopromitirani. Njima je preporuka da se cijepe”, rekla je Markotić.

Navela je i kako je u školama vrlo važno da se učitelji i profesori cijepe jer iako djeca nemaju težu kliničku sliku u slučaju da se zaraze, mogu dalje prenositi bolest. Kazala je i kako je vrlo vjerojatno da će danas i cjepivo Moderne dobiti odobrenje za cijepljenje djece, odnosno mladih do 18 godina.

Nove mjere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o novim mjerama.

“Kao što smo i najavljivali s obzirom na epidemiološku situaciju, Stožer je danas donio odluke koje se odnose na Dubrovačko-neretvansku županiju, Splitsko-dalmatinsku Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Radi se o zabrani održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom događanju na kojem sudjeluju smao osobe s covid-potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata, održavanje privatnih svečanosti svih vrsta, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz covid-potvrde. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde. Organizatori događanja iz ovih kategorija moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, rekao je Božinović.

“Ograničenje i za događanja s covid-potvrdama je 1000 osoba, ali u iznimnim slučajevima može Nacionalni stožer dati suglasnost ako se HZJZ složi s epidemiološkim okvirom koji daje županijski stožer. To su, ja bih rekao, izuzeci, a ne pravilo”, dodao je Božinović.

Sve mjere se donose s trajanjem do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja, rekao je Božinović.

Alemka Markotić komentirala je podatke iz Izraela da je učinkovitost Pfizera pala ispod 39 posto.

“Moguće je da su to preliminarni podaci. Na međunarodnoj razini, europskoj, jučer smo raspravljali o tome, sve skupa se smatra još prerano za bilo kakve zaključke. Tek sad delta soj osvaja veći dio prostora i tek ćemo vidjeti što će se događati. Osobito je bitno pratiti ishod, hoće li netko tko je inficiran i cijepljen imati blaže oplike bolesti ili će umrijeti. To je tek jedna početna studija. U znanosti i medicini se nešto takvo treba potvrditi s više studija. Ne mogu se samo uzeti brojevi i postotci, nego cjelokupna situacija. Radi li se o ljudima s komorbiditetima, starijim skupina… Kad se sve to bude pratilo sljedećih mjesec, dva, tri dana i u jeku samog četvrtog vala koji će neminovno doći, onda ćemo moći biti pametniji. Sve zasad je prerano za govoriti. Svi podaci dosad pokazuju da većina onih koji su cijepljeni za sada nisu teže oboljeli i ne završavaju sa smrtnim ishodima”, rekla je Markotić.

“Hrvatska je osigurala više doza cjepiva za svoje građane nego što je u ovom trenutku dostupno u cijeloj Africi”

Božinović je dodatno pojasnio zašto se uvode mjere na cijeli Jadran.

“Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju. Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja nikad nije izgubila kontrolu nad epidemijom, ali i država koja nikad nije izgubila doticaj s realnim životom. Prema našim saznanjima, gosti lakše prihvaćaju naše mjere koje su ciljane, od onih u njihovim zemljama. Ova odluka je plod našeg zajedničkog iskustva. Od ulaska u državu do turizma. Uvjeren sam da s manjim korekcijama u našim životima možemo imati dobre učinke na sezonu”, rekao je Božinović.

Upitan može li se i u Hrvatskoj očekivati ukidanje svih mjera kad se cijepi više ljudi, kao što je slučaj u Britaniji, Božinović je odgovorio:

“Da bi se zaraza iskorijenila lokalno, mora i globalno, to je povezano. Ako su točni podaci koji su objavljeni, a jesu jer su iz službenih izvora, Hrvatska je osigurala više doza cjepiva za svoje građane nego što je u ovom trenutku dostupno u cijeloj Africi. Mi na sve ovo moramo gledati i lokalno i globalno. Ako bi britanski eksperiment uspio, sigurno je da bi to bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku, nego i za cijeli svijet. Mi još nismo ispunili te uvjete koje su ispunili Britanci, oni imaju vrlo visoku procijepljenost. Kad već spekuliramo, ako bi se to u Britaniji pokazalo učinkovitim, to bi bio poticaj svima da se cijepe”, rekao je.

Capak je na pitanje o osmero preminulih u KB-u Dubrava koji su primili oba cjepiva kazao kako još ne može govoriti o uzroku smrti, odnosno da to treba pažljivo provjeriti te da im treba još malo vremena za to..

Hoće li nam i kada trebati treća doza cjepiva?

Hoće li nam biti potrebna treća doza?

“Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom, neke zemlje su to već počele, ali u specifičnim uvjetima, kad je riječ o kineskom cjepivu. Riječ je o Turskoj i Mađarskoj. Nitko u ovom trenutku ne zna odgovor na to pitanje. Produžujemo trajanje potvrda, a time i druge prednosti onih koji su se cijepili. Neke države Europe su to već produžile na godinu dana. Vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, kada, to još ne znamo, ali neke studije pokazuju da i možda neće biti potrebna treća doza, ali po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima dnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza”, odgovorio je Capak.

“Nema podataka da se sada treba cijepiti trećom dozom”, dodala je Markotić.

“Jučer je rečeno da za sada nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika. Nedavne studije koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije dale su dobar odgovor, vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane u ovom trenutku”, rekla je Markotić.

Božinović je naglasio da se mjere donose da nam sezona ne završi kao prošlogodišnja, a podsjetio je i da su Portugal i Španjolska preko noći završili u crvenom.

“Odluke se donose da nam sezona ne završi kao prošla. Restriktivnije mjere nikad nismo donosili unaprijed, da ne maltretiramo ljude s restrikcijama. Mjere uvodimo u trenutku kad je to potrebno za spasiti sezonu. Mjere se ne donose unaprijed jer se nikad ne zna kako će se situacija razvijati u nekoliko tjedana. Od prvog dana govorimo da svakodnevno analiziramo ono što se događa kod nas i u svijetu, to je činjenica, a ne floskula. Uvijek ćemo biti za racionalne mjere”, kazao je te dodao da misli da su mjere u Hrvatskoj dobro balansirane.

Cijepljenje u ljekarnama

Na pitanje o cijepljenju u ljekarnama, odnosno hoće li se trebati naručivati, Beroš je rekao da se prilagođavaju novim izazovima te su našli opciju da se cijepljenje može provoditi u ljekarnama.

“Ne želimo da to bude ad hoc. Očekujemo da u roku od dva tjedna oni definiraju timove. Zahvalio bih se ljekarničkoj komori koja ulaže velike napore. Pred nama je izazov i implementacija informatičkog rješenja za komunikaciju”, rekao je.

Capak je pak rekao kako se u ljekarnama već cijepilo – protiv gripe, i to su radili radili liječnici. “Do prije dvije godine u kurikulumu za akademsko obrazovanje ljekarnika nije bilo cijepljenja, ali sada će to biti moguće. Ljekarnici će proći tečaj cijepljenja, koji će organizirati Hrvatski zavod za hitnu medicinu, nakon čega će biti moguće cijepljenje. Samo cijepljenje je jednostavno, ali ono što se događa nakon toga zahtijeva edukaciju – reakcija na cijepljenje, anafilaktički šok, sinkopa”, rekao je Capak.

Povratak u normalan život

“Sve naše mjere su edukativnog, a manje represivnog karaktera. Imate malo mjesto u kojem se u ovo doba godine istovremeno održavaju dva koncerta, ribarska fešta, utakmica, kad bi razmišljali o tomu da se to kontrolira, pitanje bi bilo tko bi to radio. Od svih službi koje su angažirane napravili bismo policajce koji ne mogu ispuniti svoju zadaću. Treba biti realan. Velik broj ljudi je pokazao svijest, čuvaju se, cijepe se. Svjesni su opasnosti, time se smanjuje broj i količina rizika. S jednim potpunim angažmanom svih službi na terenu, svih stožera, lokalnih i županijskih vlasti, može se utjecati na smanjenje širenja zaraze i to je put kojim idemo. Sinoć je u Splitu bilo 11.000 ljudi na nogometnoj utakmici, ali svi su imali digitalne covid-potvrde. To nas vraća u neku vrstu normale. Na svih 18 ulaza se kontroliralo tko ima potvrdu. Bilo je pokušaja da se uđe na tuđu potvrdu, ovaj puta četiri, to je otkriveno. Na jednoj drugoj utakmici takvih pokušaja je bilo više od 20. Podsjećam da je to kazneno djelo krivotvorenja isprava. Sve je moguće ako prihvatimo da sve što radimo, radimo za sebe i druge, a to nas može vratiti u normalan život”, zaključio je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare