TNT rješenje o mentalnom zdravlju mladih: Porasle stope anksioznosti, depresivnosti…

Vijesti 11. velj 202413:57 0 komentara

TNT rješenje idućih nekoliko emisija bavit će se mentalnim zdravljem mladih nakon alarmantnog istraživanja koje je proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati govore o stopama anksioznosti, depresivnosti i suicidalnosti kod mladih ljudi koje su na razini ogromnog javnozdravstvenog problema. U TNT-u su o tome govorili prof. dr. sc. Miranda Novak, voditeljica istraživanja te dr. Ivan Begovac, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije.

“Prema istraživanju, gotovo 30 posto učenika izvještava o povišenoj anksioznoj simptomatologiji, više od 20 posto o depresivnoj simptomatologiji, a 23 posto je kazalo da su se samoozljeđivali dok je 14 i pol posto napravilo plan za izvršenje suicida. Sedam posto njih izvještava da su pokušali suicid. Naravno, tu treba uzeti u obzir percepciju i karakteristike adolescencije, ali mi tu vidimo probleme koje u struci zovemo javnozdravstveni problem”, kazala je Miranda Novak.

Ivan Begovac svjedoči da sve navedeno vidi u praksi u svojoj ordinaciji svaki dan.

Anksioznost, depresija, autizam

“Imamo jako povećanje zahtjeva za prvim pregledom, najviše se radi o anksioznosti mladih, fobijama, socijalnoj fobiji, depresiji, imamo više neuroloških dijagnoza, više autizma. Zatim, to je alarmantno, poremećaji hranjenja su u velikom porastu, najmlađa pacijentica s anoreksijom imala je devet godina”.

Govoreći o uzrocima, stručnjaci kažu da su oni uvijek različiti, od genetike do socijalnog okruženja, ali naglašavaju utjecaj društvenih mreža.

Rješenja

“Tu je odnos dvojak, s jedne strane djeca su izložena velikom utjecaju, ali s druge osvještava se taj problem i on postaje vidljiv i svima dostupan. Adolescenti znaju prepoznati što im se događa”, ističe Novak.

Kao dio rješenja ističu jačanje kapaciteta javnog zdravstva u smislu psihološke pomoći od rane dobi te rad na prevenciji. Također, raspisivanje više specijalizacija za dječju psihijatriju pomoglo bi da se pomoć dođe do svih onih kojima je potrebna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!