U splitsku katedralu besplatno smiju domaći i katolici: “Kako znaju tko je vjernik?”

Vijesti 23. ruj 202321:09 > 21:11

U srcu Splita uzdiže se impozantna katedrala svetog Duje. Ovaj predivan sakralni spomenik, s bogatom poviješću koja seže unatrag tisućljećima, jedna je od najposjećenijih atrakcija u gradu i prava riznica kulturne i duhovne baštine. No, dok turisti iz cijelog svijeta hrle kako bi otkrili njezinu unutarnju ljepotu i povijesni značaj, na ulazu ih čeka mala prepreka - ulaznice. Kako turisti i lokalci percipiraju tu praksu?

Što turisti kažu o naplaćivanju ulaza?

Na ulazu u katedralu blagajna s ulaznicama često privlači velik broj posjetitelja, a cijene variraju ovisno o tome što želite posjetiti unutar kompleksa katedrale. Za kriptu i krstionicu tri, katedralu pet, a zvonik sedam eura. Postoje i kombinirane ulaznice, pa se prođe nešto jeftinije.

Turisti iz različitih dijelova svijeta izrazili su za N1 različita stajališta o cijenama ulaznica. Neki smatraju da su cijene razumne, posebno jer postoje i kombinirane ulaznice za više dijelova kompleksa. “Mislim da je to razumno. Kombinirana je karta pa je okej. Tri stvari za vidjeti pa je to dobra cijena”, kazuje turist za N1.

Međutim, postoje i oni koji dolaze iz zemalja gdje je pristup crkvama i katedralama besplatan pa izražavaju svoje iznenađenje plaćanjem ulaznica. “Da, u redu mi je platiti ulaznice, ali u Francuskoj ne trebate kupovati karte za katedrale i crkve”, kazuje turist Pascal iz Francuske.

Ne plaćaju svi ulaznice

Lokalni vodiči napominju da se ulaz u katedralu obično naplaćuje, ali postoji iznimka tijekom mise kada je ulaz slobodan. Također, zanimljivo je da se nekim skupinama posjetitelja, poput građana Hrvatske, vjernika, djece mlađe od 12 godina, profesora i studenata umjetničkih i srodnih struka te članova različitih državnih i međunarodnih organizacija, omogućava besplatan ulaz. No, ostali posjetitelji moraju platiti ulaznicu, uz popuste koji se nude za djecu školske dobi, studente i veće grupe.

A kako se ustanovi tko je, primjerice, vjernik? Odgovor na to pitanje N1 televizija zatražila je od Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kako znati tko je vjernik?

“Kako je u sezoni, uslijed velikoga broja posjetitelja, katkada teško razlučiti tko u koju skupinu spada, tada prvenstveno uputimo vjernike da je najbolji dolazak u Katedralu za vrijeme misnoga slavlja te neposredno prije ili poslije, ako im je želja pomoliti se u miru i sabranosti. Naravno, izvan toga perioda moguć je posjet, s time da se tada posjetitelji mogu obratiti djelatnicima na info pultu riznice gdje će im se udijeliti besplatna ulaznica za Katedralu kako bi mogli neometano ući u Katedralu…”, kazali su nam.

“Svim se ostalim posjetiteljima naplaćuje ulaz, s tim da imamo uvrštene popuste na cijenu ulaznice za djecu školske dobi, studente, grupe iznad 10 osoba i slično”, dodali su.

Ovakva praksa naplate ulaznica izaziva različite reakcije među posjetiteljima, no čini se da mnogi turisti izražavaju razumijevanje za tu praksu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.