Andrej Plenković: NATO nas zbog Milanovića gleda čudno, traže da nešto učinimo

Vijesti 19. svi 202214:38 > 16:49 9 komentara
N1

U Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, održana je sjednica Vlade.

Nakon nje premijer Plenković se obraća javnosti. Najprije je govorio o energentima, odnosno o europskom planu “RePower”:

“Ovaj plan kojeg je jučer iznijela predsjednika EK, a koji se pripremao u konzultacijama s članicama ima tri elementa. Prvo je mjere uštede energije, drugo je diverzifikacija opskrbnih pravaca te u konačnici prelazak na obnovljive izvore energije. Ovaj plan je vrijedan 300 milijardi eura, 225 mlrd u zajmovima, 75 mlrd u bespovratnim sredstvima. Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zamlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca”, rekao je.

“Vlada poduzima sve nužne aktivnosti, imamo kriznu skupinu koja vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina. Hrvatska Vlada, u ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki”, kaže. Nabrojao i dosadašnje donijete mjere za ublažavanje udara cijene rasta energenata.

“Nalazimo načine kako pomoći našem gospodarstvu i našim građanima. Doveli smo do toga da danas imamo 1.600.000 zaposlenika, to je broj veći nego bilo kada. Bitno je da smo stekli takvu reputaciju da unatoč europskim i globalnim novim okolnostima čvrsto idemo prema članstvu u europodručju. Vjerujem da će taj cilj biti realiziran početkom srpnja”, rekao je.

Dodao je kako je važno da javnost shvati kako je energetska kriza trenutno tema broj jedan. Kaže i kako je napad na Ukrajinu izazvao rast cijena i da je bitno da su pokazali solidarnost i pomogli najpotrebitijima.

“Milanović nema ni trunke vjerodostojnosti”

Na redu su pitanja, prvo je o Milanoviću i njegovoj izjavi da Plneković aktivno sudjeluje u razaranju Hrvata u BiH:

“Ja nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite. Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi. Indikativno je da to, po njegovim kriterijima, govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Željka Komšića, protiv HDZ-a BiH, protiv svih stranaka okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti trunke vjerodostojnosti onog koji u crvenom šuškavcu odlazi u Sarajevo”.

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala, kako bi neki kritičari rekli, koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nijepoznato. Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluek da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolej da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5”.

N1 pratite puteN1m aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare