Veliki grad od sljedeće godine će sufinancirati postupke potpomognute oplodnje

Vijesti 14. stu 202211:38 0 komentara
Pexels / Photo by MART PRODUCTION

Vijećnik splitskog SDP-a u Gradskom vijeću Davor Matijević u ponedjeljak je istaknuo kako će se od iduće godine iz proračunskih sredstava odvajati 600 tisuća kuna za sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje, a što su dogovorili s gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Split je, kako je rekao, u jednom desetljeću izgubio više od 10 tisuća stanovnika, tendenciju loših trendova treba zaustaviti pa je SDP predložio ulaganja u medicinski potpomognutu oplodnju. Zahvaljujući tom postupku, kaže, u Hrvatskoj se godišnje rodi oko 1.200 djece, pomoć potraži 10 tisuća parova, a u splitskom KBC-u na taj se način rodi preko stotine djece.

“Pravilnik ćemo još dodatno uskladiti. Moj prijedlog je da se sufinanciranje dodjeljuje parovima s prebivalištem u Splitu, i to da se sufinancira postupke ženama i od 42 do 44 godine što ne pokriva HZZO”, pojasnio je.

VEZANA VIJEST

“Grad Split bi pokrivao dodatna tri postupka uz pet postupaka HZZO, te bi sufinancirao 80 posto ukupnih troškova ukoliko se postupak provede u splitskom KBC-u, 60 ako se postupak provede u nekoj od privatnih ustanova s područja Splita te s ukupno 40 posto sufinanciranja, i to najviše do 7.500 kuna, ako se postupak provede u nekoj od zdravstvenih ustanova na području RH ili zemalja EU”, kazao je.

Istaknuo je primjer grada Osijeka koji uvođenjem Fonda za medicinski potpomognutu oplodnju bilježi sjajne rezultate tvrdeći kako su u godinu dana postigli 70 poroda.

“U našoj županiji to već godinama provodi općina Gradac na čelu sa SDP-ovcem Matkom Burićem, a sada će napokon i Split krenuti ovim smjerom”, naglasio je na konferenciji za novinare Davor Matijević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!