Vili Beroš: Ove jeseni ćemo žeti onako kako smo sijali

Vijesti 02. ruj 202112:03 > 12:13 6 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Danas imamo 798 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih je 7,99 posto, najveći dnevni porast bilježila je SDŽ do danas, a danas je tu poziciju preuzeo Grad Zagreb. Na bolničkom liječenju 440 osoba, na respiratoru je njih 53, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Imamo 4.140 novih slučajeva u tjedan dana, 86.16 posto nije cijepljeno. Sve bolnice će biti spremne za prihvat bolesnika, kazao je ministar.

“Jedan od prioriteta je cijepljenje starijih.

Najveći udio cijepljenog stanovništva starijih od 65 i više, ima ordinacija u Rijeci. Ambulantama koje imaju niži broj cijepljeni dat ćemo dodatnu pomoć. Mrežu cijepitelja širimo na ljekarne. Sve je spremno za početak cijepljenja diljem Hrvatske, kreće idućeg tjedna.

Delta varijanta je sad u Hrvatskoj preko 94 posto. Visoak je zaraznost ovog soja. Pa molim na oprez. Potentni, zamjetno zarazniji delta soj pokazuje svoju jačinu. Broj osoba na respiratoru danas je triput veći nego lani u isto vrijeme. Cijepljenje je moglo spriječiti sve to, jer se većinom radi o necijepljenima.

Samo testiranje je državu dosad koštalo preko 2 milijarde kuna. To je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta. Ako se nastavi epidemija necijepljenih, doći će nam novi soj i još teža situacija.

U kontekstu jeseni, mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Ovog ćemo posebno postati svjesni iduća tri tjedna, povratkom u škole i radne kolektive. Imamo sve dostupne alate u borbi protiv virusa, ali mnogi ih ne prihvaćaju.

Znanstvene činjenice moraju prevladati strah od cijepljena.

Sve punoljetne pozivam da se cijepe i da se pridržavaju mjera u zatvorenim prostorima”, kazao je ministar na sjednici Vlade, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare