Vučemilović: Izvijestila sam pravobraniteljicu da Ikić Baniček manipulira djecom

Vijesti 04. svi 202113:59 0 komentara
N1

Saborska zastupnica DP i predsjednica Odbora za obitelj i mlade Vesna Vučemilović poručila je kako je izvijestila dječju pravobraniteljicu da, odlukom o isplati 200 kuna džeparca sisačkim učenicima, tamošnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček manipulira djecom u predizborne svrhe. 

“Primorana sam reagirati na odluku aktualne gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček da u predizbornu kampanju uključi djecu. Naime, odlučila je svoj djeci koja na području grada Siska pohađaju školu isplatiti džeparac od 200 kuna”, poručila je u utorak u priopćenju Vučemilović.

Pojašnjava i kako su osnovnoškolcima taj iznos isplatile njihove učiteljice uz napomenu da je riječ o daru kojim sukladno Obiteljskom zakonu djeca raspolažu samostalno. To je, smatra Vučemilović, “čin kojim se djeca koriste u promidžbene svrhe”, a što je najoštrije osudila.

Nada se i da će nadležno Državno izborno povjerenstvo poduzeti sve korake kako bi to “sramotno ponašanje sankcionirali”. Vučemilović ističe i kako smo već navikli na različite prigodne isplate umirovljenicima poput covid dodatka, no i da ovakav slučaj korištenja djece u predizbornoj kampanji “nije zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti”.

“Pozivam sve, pa tako i gospođu Kristinu Ikić Baniček da ne manipulira djecom u predizborne svrhe kako bi motivirala srednjoškolce koji prvi put izlaze na izbore da glasaju za nju”, istaknula je Vučemilović naglasivši kako takvo ponašanje zaslužuje osudu cijelog društva.

Ikić Banček današnju prozivku Vesne Vučemilović nije željela komentirati te nije odgovarala na pozive i SMS.

Sisak je, naime, još sredinom travnja počeo s isplatom 200 kuna jednokratnog ‘džeparca’ osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji imaju prebivalište na području grada, a za tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano 884.800 kuna. Na to je odmah reagirao oporbeni Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a u sisačkom Gradskom vijeću te su Ikić Baniček optužili za “političku diskriminaciju djece”. Prozvali su je jer je uoči izbora u osiromašenom gradskom proračunu našla sredstva za isplatu đačkog džeparca ali i da džeparac nije dala svim učenicima sisačkih osnovnih i srednjih škola nego samo onima s prebivalištem u gradu Sisku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!