Za političare je godišnji završio, ali još se nisu vratili na posao

Vijesti 19. kol 202307:27 3 komentara

Članovi Vlade su doslovno do prekjučer bili na godišnjem. A čini se i da je sjednica održana u četvrtak, a koja je označila kraj godišnjeg, bila samo forma. Jer, dobar dio ministara nije bio u Zagrebu.

Istodobno,oporbeni političari, koji su obećavali radno ljeto, angažirali su se uglavnom na društvenim mrežama ili pojavili na pokojoj presici. Stoga, prave okršaje vladajućih i oporbe možemo očekivati tek s početkom rujna, kada iz oporbenih stranaka najavljuju ofenzivu predizbornih obećanja.

Dotle, Markov trg, središte politike u Hrvata, još je u ljetnom načinu rada. Turisti vladaju…

Premda je, dakle, Vlada formalno okončala godišnji odmor, prazan parking, oprostite, plato Markovog trga navodi na zaključak da političara još nema. Osim jednog, ali bivšeg. Pa je podsjetio na “stare dane” i je li tad bilo odmora.

“Nikakvog ozbiljnog odmora nije bilo, dok sam bio ministar uspio bih ljeti odvojiti dva ili tri vikenda za odmor u svom rodnom mjestu, Baškoj vodi”, prisjeća se bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Iako je pred njima superizborna godina, tri izborne kampanje, zastupnici još odmaraju pa nema ni potrebe da Sabor ima otključana sva vrata.

Kroz jedini ulaz koji radi uglavnom ulaze tek saborski službenici koji nemaju sreće imati dugi godišnji kao privilegirani političari. Pusti saborski hodnici, tamni uredi. U samo jednom pronašli smo živog čovjeka.

Zastupnik Bojan Glavašević svratio je po poštu. I tvrdi da to što nema zastupnika ne znači da je nestala politika.

“Rekao bih da angažman postoji, ali je uglavnom na društvenim mrežama. Na tom mediju je vrlo aktivno, evo danas je 50 dana kako premijer Plenković nije smijenio ni Barbarića ni Filipovića. Dakle, u tom javnom prostoru traju sve rasprave.”

Iako su nakon izvanredne sjednice obećavali kako će im cijelo ljeto biti radno i žestoko, afera “Plin za cent” i drugi korupcijski skandali Vlade bit će u pravom fokusu oporbenih političara – na jesen.

“Mi smo već započeli pripreme za jesen. U srijedu smo imali konferenicju za medije na kojoj smo upozorili na nove malverzacije PPD-a tajkuna Pave Vujnovca, a nastavit ćemo na rasvjetljavanju afere u HEP-u koju je razotkrio kolega Troskot”, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Napad na tajkune i banke, s jedne strane. Obitelj i mali čovjek s druge. To je izborna formula Mosta. Nije daleko od toga ni SDP iz kojeg također tvrde da nisu ovog ljeta digli sve četiri u zrak.

“Mi smo jučer imali sjednicu predsjedništva i pripremamo se intenzivno za sjednicu Glavnog odbora početkom rujna”, govori Branko Grčić.

Eto, nek mine još jedna toplinski val pa SDP ima spremna obećanja. Za umirovljenike.

“Stalni dodatak na mirovinu, ja bih rekao izvanredni stalni dodatak izvan onoga što je redovno usklađenje mirovina”, obećava Grčić.

A za radnike – penalizacija poduzetnika koji im daju male plaće.

“One firme koje isplaćuju veće plaće trebaju plaćati manji porez na dobit, a one koji isplaćuju minimalce – ne mogu biti u sustavu poreza na dobit.”

I tako, odmaraju još malo političari, odmorit možemo i mi. Jer već za tjedan dva kreće žestoko natjecanje izbornim obećanjima. Bit će svega: boljih poreza, većih plaća, posebnih dodataka, besplatnih vrtića. Blago nama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare