Alergija na pelud: Uzrok, simptomi i liječenje ovog neugodnog problema

Zdravlje 19. pro 202210:24 > 03. sij 2023 15:22
Shutterstock/Ilustracija

Alergija na pelud je jedna od najčešćih vrsta alergija. Radi se o sezonskoj alergiji koja se pojavljuje kada je u zraku prisutna određena vrsta peludi.

Najčešći simptom alergije na pelud je alergijski rinitis, a javljaju se i svrbež i suzenje očiju. Alergija se ne smije liječiti na vlastitu ruku, već je potrebno slušati savjete liječnika. Liječenje treba početi najmanje 15 dana prije pojave alergena i mora trajati za cijelo vrijeme djelovanja alergena.

Što je alergija?

Alergija nastaje kao reakcija organizma na tvari iz okoliša koje ulaze u organizam, a koje imunološki sistem onda prepoznaje kao strano tijelo i onda dolazi do određenih reakcija.

Alergija se može razviti tokom života, a na njenu pojavu utječu alergeni kao što su grinje, ambrozija, pelud, prašina, životinjska dlaka, perje, plijesan, određene namirnice… Alergija se može naslijediti od roditelja.

Što je pelud?

Pelud je tvar nalik prašku koju proizvode biljke kako bi se mogle razmnožavati.

Prenosi se oprašivanjem s prašnika na tučak, a skupljaju ga i pčele. Cvjetni pelud se koristi i u prehrani kao vrsta suplementa za jačanje imuniteta.

Simptomi alergije na pelud

Najčešći simptomi alergije na pelud su:

– začepljenost nosa

– bol i neugoda u sinusima

– curenje nosa

– suzne oči i svrbež

grlobolja

suhi kašalj

– kihanje

– smanjen osjet okusa ili mirisa

Kako se otkriva alergija na pelud?

Alergija na pelud se može otkriti testom na alergije, a u većini slučajeva će i liječnik zaključiti kako se radi o alergiji na pelud nakon što mu kažete svoje simptome koji nastaju samo u vrijeme kada je pelud najaktivniji, odnosno u proljeće, ljeto i jesen.

Nekada će biti potreban i pregled kod otorinolaringologa.

Kako se tretira alergija na pelud?

Osobe koje su alergične na pelud moraju pratiti peludnu prognozu, odnosno razdoblje kada je pelud biljaka najviše rasprostranjena u zraku, a zastupljenost se bilježi zelenom, žutom, crvenom, sivom i bijelom bojom, kao i brojevima, a mjeri se pelud stabala, trava i korova.

Kako ne bi došlo do izraženijih simptoma alergije, potrebno je izbjegavati izlazak iz kuće na vjetrovite dane, ako je moguće, koristiti u domu ovlaživač zraka i zatvoriti vrata i prozore kada je vani pelud na visokoj razini.

Boravak na zraku se preporuča ujutro, kasnije navečer ili nakon kiše.

Osim toga, kao pomoć kod alergija može poslužiti ulje crnog kima kojeg treba početi uzimati oko tri mjeseca prije nego se pojavi pelud u zraku. Nekim će osobama liječnik prepisati određene lijekove iz skupine antihistaminika, kortikosteroida, bronhodilatatora ili drugih.

Zaključak

Alergija na pelud je vrlo česta, a može biti i vrlo neugodna. Osobe koje imaju ovu alergiju bi trebale prije pojave visoke koncentracije alergena u zraku početi koristiti određenu terapiju.

U nekim će slučajevima trebati uzimati i lijekove koje je odredio liječnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar