Barotrauma uha: Uzrok, simptomi i terapije za ovaj neugodan problem

Zdravlje 21. srp 202310:58 0 komentara
barotrauma uha
Pexels

Ako ste ikada tijekom letenja avionom ili ronjenja osjetili oštru bol u jednom ili oba uha, postoji velika vjerojatnost da ste doživjeli vrlo opasno stanje.

Ljudsko uho je složen organski sustav koji se sastoji od tri glavna dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Svaka od ovih komponenti ima specifičnu ulogu u procesu slušanja i ravnoteže.

Vanjsko uho je vidljivi dio uha koji se sastoji od ušne školjke i vanjskog ušnog kanala. Glavna uloga vanjskog uha je sakupljanje zvuka i usmjeravanje ga prema srednjem uhu.

Srednje uho se nalazi odmah iza bubnjića te služi za prenošenje zvučnih valova s ušne školjke prema unutarnjem uhu. Sastoji se od bubnjića, sluhovoda i tri slušne koštice – čekića, nakovnja i stremena.

Unutarnje uho je najdublji dio uha i odgovorno je za pretvaranje zvučnih vibracija u električne impulse koje mozak može razumjeti. Njegovi glavni dijelovi su pužnica, polukružni kanali i živci.

Sve ove komponente rade zajedno kako bi omogućile sluh i ravnotežu. No, veliki problem može nastati ako tlak unutar srednjeg uha ne odgovara atmosferskom tlaku.

Naime, srednje uho je prostor ispunjen zrakom te ga s nosnim ždrijelom povezuje Eustahijeva cijev. Kod normalnog funkcioniranja, bubnjić vibrira i omogućuje sluh. Kada Eustahijeva cijev ne funkcionira kako spada, razlike između tlaka srednjeg uha i vanjskog tlaka uzrokuju vrlo bolnu i neugodnu pojavu poznatu kao barotrauma uha.

Uzroci barotraume uha

Ušna barotrauma manifestira se kao jaka bol u unutrašnjosti uha koja je ponekad neizdrživa te možete pomisliti kao da će vam eksplodirati bubnjić. Nažalost, u nekim slučajevima se upravo to i dogodi. No, uz brzu i pravovremenu reakciju mogu se smanjiti posljedice ove ozljede.

Barotrauma uha najčešće se povezuje sa sljedećim aktivnostima:

1. Ronjenje: kada se ronilac spušta u dubinu, tlak oko uha značajno raste. Ako se pravilno ne izjednači pritisak između srednjeg uha i okoline, može doći do oštećenja bubnjića ili drugih struktura uha.

2. Letenjem avionom: pri letenju avionom također se javlja nagli pad tlaka. Tijekom uzlijetanja i slijetanja javlja se nagli pad tlaka, što može rezultirati barotraumom.

3. Putovanjem na velike nadmorske visine: ako brzo putujete na velike nadmorske visine, kao što su planine ili visoke planinske ceste, možete iskusiti nagli pad tlaka. Osobe koje žive na nadmorskoj visini također mogu biti izložene riziku od ovog stanja.

Disfunkcija Eustahijeve cijevi obično se javlja zbog oticanja sluznice u nosnom dijelu ždrijela (nazofarinksu), akutne upale srednjeg uha ili kod kronične infekcije gornjih dišnih puteva.

Veći rizik za pojavu barotraume uha imaju oni koji boluju od alergija, čestih prehlada ili aktivnih infekcija. Dojenčad i mala djeca također su u opasnosti od ovog stanja. Eustahijeva cijev kod djeteta je manja i drugačije postavljena od one kod odraslih i može se lakše začepiti.

Kada bebe i mala djeca plaču u zrakoplovu tijekom polijetanja ili slijetanja, to je često zato što osjećaju posljedice barotraume uha.

Simptomi barotraume uha

Osim boli u uhu, uobičajeni simptomi ove ozljede, koji se javljaju ranije ili u blagim do umjerenim slučajevima, mogu uključivati:

– vrtoglavicu

– opću nelagoda u uhu

zvonjavu u ušima

– blagi gubitak sluha ili poteškoće sa sluhom

– začepljenost ili punoću u uhu

tinitus (šum u uhu)

Ako barotrauma uha napreduje dovoljno dugo bez liječenja ili je slučaj posebno težak, simptomi se mogu pojačati te se može javiti i krvarenje iz nosa, umjeren do teški gubitak sluha ili ruptura bubnjića.

Kako se liječi i prevenira barotrauma uha?

Alergičarima i onima s infekcijama srednjeg uha i sinusa ne preporučuje se ronjenje i letenje zrakoplovom. No, ljubitelji putovanja avionom i ronjenja mogu si pomoći sprejevima za nos koji stežu krvne žile u njemu i omogućavaju bolji protok zraka (nosni vazokonstriktor).

Ovakve sprejeve preporučuje se primjenjivati 30 do 60 minuta prije urona ili letenja. Kad ste u avionu, olakšati si možete žvakanjem žvakaće gume, namjernim zijevanjem, gutanjem te puhanjem uz zatvorene nosnice.

U teškim slučajevima liječnik vam može propisati antibiotik ili steroid za pomoć u slučajevima infekcije ili upale. Ako je došlo do puknuća bubnjića, zacjeljivanje može trajati i do dva mjeseca.

U teškim ili kroničnim slučajevima barotraume, operacija može biti najbolja opcija za liječenje. Kroničnim slučajevima može se pomoći uz pomoć cjevčica za uho. Ovi mali cilindri se postavljaju kroz bubnjić kako bi stimulirali protok zraka u sredinu uha.

Ušne cjevčice, poznate i kao timpanostomske cjevčice ili gumice, najčešće se koriste kod djece i mogu pomoći u sprječavanju infekcija izazvanih barotraumom uha. Druga kirurška opcija uključuje maleni prorez koji se napravi na bubnjiću kako bi se omogućilo izjednačavanje pritiska. Ovo također može ukloniti svu tekućinu koja je prisutna u srednjem uhu. Prorez će brzo zacijeliti, ali možda neće biti trajno rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!