Zujanje u ušima: Uzrok, simptomi i kako se riješiti ovog neugodnog problema?

Zdravlje 26. stu 202115:33 1 komentar
Morgue File/Ilustracija

Zujanje u ušima naziva se još i tinitus, a označava zvukove u ušima koje ne uzrokuju vanjski podražaji. Ovo je česta pojava koja može nastati nakon preglasnog slušanja glazbe, a može nastati i kao posljedica određenog zdravstvenog stanja ili uzimanja nekih lijekova.

Odgovor na pitanje kako se riješiti zujanja u ušima je nešto složeniji. U nekim slučajevima će se zujanje povući samo od sebe, dok će nekada biti potrebno poduzeti određene mjere, ovisno o uzroku problema.

Zašto dolazi do zujanja u ušima?

Nije poznat točan razlog zašto dolazi do zujanja, a ono može biti posljedica gubitka sluha, dijabetesa, bolesti štitnjače ili multiple skleroze. Jednako tako, zujanje mogu uzrokovati i depresija te anksioznost, kao i određeni lijekovi kao što su pojedini antibiotici, lijekovi koji se koriste kod kemoterapije te aspirin.

Kako prepoznati zujanje u ušima?

Zujanje u ušima ne mora nužno biti samo zujanje. Može se čuti i zvuk sličan zvonjavi, šumu, mrmljanju ili šuštanje. Ovi se zvukovi mogu čuti u samo jednom ili oba uha ili pak u glavi. Mogu se pojavljivati i nestajati, a mogu i biti stalni i trajati bez prestanka. Zujanje može biti glasno ili tiho, a može utjecati na svakodnevno obavljanje poslova. Važno je napomenuti kako zujanje ne izaziva bol u uhu, već određenu nelagodu.

Kako se dijagnosticira zujanje u ušima?

Kada zujanje traje dulje vremena, potrebno je posjetiti liječnika. Zujanje u ušima nije bolest, već je simptom nekog stanja ili bolesti, a najčešće se radi o gubitku sluha. Kako bi se otkrio uzrok zujanja koji se potom tretira, liječnik će pregledati uho, točnije sluh pacijenta, pitati ga o ostalim simptomima te pitati o njegovoj medicinskoj povijesti.

U nekim slučajevima bit će potrebno napraviti CT ili magnetsku rezonancu, dok će nekada biti potrebno napraviti pretragu vađenja krvi kako bi se vidjelo radi li se o anemiji, problemima sa štitnjačom ili nekoj drugoj bolesti.

Kako se riješiti zujanja u ušima?

Nakon što liječnik otkrije uzrok problema, pronaći će i rješenje ovisno o tome zašto je nastalo zujanje:

1. Gubitak sluha

Ako je problem nastao zbog oslabljenog sluha i začepljenog uha, pomoći može uklanjanje voska iz uha. Kada je zujanje nastalo kao posljedica starenja i gubitka sluha, liječnik će predložiti korištenje slušnog aparata. Kada zujanje u ušima uzrokuju lijekovi, potrebno je prestati uzimati te lijekove i zamijeniti ih drugima.

2. Stres

Najbolje je probati ignorirati zvukove zujanja ili preusmjeriti misli na nešto drugo i pronaći hobi. Pomoći može i meditacija koja će smanjiti razinu stresa pa do zujanja u ušima neće ni doći. Sličan učinak imat će i vizualizacija, odnosno zamišljanje mjesta gdje se osoba osjeća sretnom, kao i joga i vježbanje kojima će se osoba riješiti stresa.

3. Anksioznost ili depresija

Kada se radi o ozbiljnijim stanjima kao što su anksioznost i depresija koji potom uzrokuju zujanje u ušima, potrebno je krenuti na bihevioralno-kognitivnu terapiju kojom će pacijent naučiti živjeti sa svojim stanjem. Ako ova vrsta terapije ne pomogne, bit će potrebno uzimanje antidepresiva ili lijekova koji smanjuju anksioznost.

4. Hrana ili piće

Kod nekih ljudi će se zujanje pogoršati nakon konzumacije pojedine hrane ili pića. U ovom slučaju je potrebno izbaciti iz prehrane te namirnice i vidjeti hoće li se stanje poboljšati. Jednako tako, kofein, cigarete, sol i alkohol mogu pogoršati simptome pa ih je potrebno izbjegavati.

Dakle, zujanje u ušima najčešće nastaje kao posljedica gubitka sluha, ali može biti rezultat stresa i anksioznosti. Potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio razlog zujanja, a potom se i tretirao.

Komentari (1)

Prikaži sve komentare