Neplodnost: Uzrok, dijagnoza i kako se tretira problem koji muči mnogo parova?

Pixabay

Neplodnost je problem koji se javlja kod mnogih parova. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, neplodnost nastupa kada ne dolazi do trudnoće ni nakon godinu dana spolnih odnosa bez zaštite. Razlozi neplodnosti su različiti, a postoji i nekoliko načina kako se ovaj problem može tretirati.

Do neplodnosti može doći zbog raznih problema koji su prisutni kod žena ili muškarca. Ipak, dobra vijest je da postoji nekoliko načina kako se mogu povećati šanse za trudnoćom, a većina parova uspiju sami ‘prevladati’ neplodnost nakon godinu ili dvije godine redovitih spolnih odnosa.

Kako prepoznati neplodnost?

Glavni znak neplodnosti je nemogućnost zatrudnjenja, bez obzira na brojne pokušaje. Odnosno, prakticiranje nezaštićenih spolnih odnosa više od godinu dana, bez pojave trudnoće. Na neplodnost mogu utjecati neredoviti menstrualni ciklusi kod žena i kod muškaraca hormonalni problemi.

Važno je reagirati na vrijeme i potražiti savjet stručne osobe i raditi na neplodnosti.

Uzrok neplodnosti

Nekada će uzrok ovog problema ležati u jednom partneru, a nekada u oba, dok nekada neće postojati određeni uzrok. Postoji takozvana primarna neplodnost koja se javlja kod parova koji nemaju djecu i ne mogu dobiti dijete i sekundarna neplodnost, odnosno ona kod parova koji već imaju jedno ili više djece, ali sada ne mogu dobiti dijete.

Najčešći problemi koji mogu uzrokovati neplodnost su tako neredoviti menstrualni ciklusi kod žena i neredovite ovulacije, endometrioza, abnormalnosti na cerviksu ili na maternici, rana menopauza. Kod žena će problem, predstavljati i problemi sa štitnjačom ili sindrom policističnih jajnika. Osim toga, problem mogu predstavljati i godine jer se plodnost smanjuje s godinama, točnije kod žena se reproduktivna dob smanjuje nakon tridesete godine života, a kod muškaraca nakon 45-te godine.

Kod muškaraca problem može biti loša kvaliteta sjemena ili drugi problemi sa spermom, pojava infekcije testisa, varikokela. Također, važnu ulogu mogu igrati i pretilost, spolno prenosive bolesti koje mogu utjecati na plodnost, pušenje ili pretjerana konzumacija alkohola, ali i kroničan stres. Kod nekih neplodnost može biti genetski naslijeđena, a može se pojaviti i zbog nekih bolesti kao što su dijabetes, anemija, ili cistična fibroza. Ipak, ne mora značiti da će osobe koje imaju navede bolesti i probleme imati i problem s neplodnošću.

Dijagnoza neplodnosti

Kako bi se dijagnosticirala neplodnost treba napraviti više testova kod žena i muškaraca. Tako će biti potrebno napraviti regularni pregled kod ginekologa, ali i cervikalne briseve, vađenje hormona, a kod muškaraca spermiogram, pretraga ejakulata i kod oboje krvne pretrage.

Nakon što se postavi dijagnoza, potrebno je pronaći uzrok problema i njega tretirati. Otkrivanje uzroka neplodnosti može potrajati pa je potrebno i puno strpljenja i podrške sa svih strana, najviše obitelji.

Kako se tretira neplodnost?

Osobe koje ne mogu začeti dulje vremena, trebaju posjetiti liječnika.

Nekada će biti dovoljno samo ukloniti stres iz života ili izgubiti višak kilograma.

U nekim će slučajevima žene morati uzimati posebnu terapiju kao što su tablete koje izazivaju ovulaciju, a bit će potrebni i redoviti pregledi kod ginekologa koji ultrazvukom može vidjeti kada nastupa ovulacija pa je u tom periodu potrebno i imati odnose.

Za muškarce postoje također posebni pregledi, kao što su analiza sjemena, testiranje hormona, a nekada će biti potreban i ultrazvuk ili magnetska rezonanca. Muškarci će isto nekada trebati uzimati tablete za reguliranje hormona. S druge strane, postoji i izvantjelesna oplodnja i druge slične metode koje omogućavaju trudnoću.

Zaključak

Neplodnost je česti problem parova, a postoje razni uzroci kod žena i muškaraca koji mogu dovesti do nje. Važno je potražiti pomoć liječnika, ako ne dolazi do trudnoće prirodnim putem nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa bez zaštite. Neplodnost se tretira na različite načine, a najvažnije je otkriti uzrok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.