Policistični jajnici: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem mnogih žena?

Zdravlje 17. stu 202115:43
Izvor: Pexels/Ilustracija

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj kod žena. Obilježavaju ga neredoviti menstrualni ciklusi, izostanak ovulacije, povećana dlakavost tijela te bolne i obilne menstruacije.

Policistični jajnici se ne mogu izliječiti, ali postoje načini kako se mogu ublažiti simptomi.

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika je stanje koje uključuje nekoliko simptoma kod žena u dobi od 15 do 44 godina, a jedno od glavnih obilježja je povećana proizvodnja androgenih hormona koje luče jajnici, što potom utječe na neredovitost menstruacije. Policistični jajnici također znače da se u jajnicima nalazi više malih vrećica ispunjenih tekućinom koje su poznatije kao ciste, a veličine su do osam milimetara ili veće.

Zbog ovoga se ne proizvode jajne stanice te izostaje ovulacija. Mnogo žena ni zna da ima policistične jajnike jer nemaju nikakve simptome ili su simptomi slabo izraženi. Ipak, ovaj sindrom je najčešći hormonalni poremećaj koji se pojavljuje kod žena.

Što uzrokuje policistične jajnike?

Nije poznat točan razlog zašto dolazi do policističnih jajnika. Jedno objašnjenje je kako se ovaj sindrom nasljeđuje genetski. Važno je na vrijeme prepoznati ovo stanje kako bi se moglo raditi na smanjivanju simptoma, ali i spriječiti neke veće komplikacije kao što su dijabetes tip 2 ili bolesti srca, koji mogu nastati kao posljedica policističnih jajnika.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika također imaju i rezistenciju na inzulin (otpornost tkiva na inzulin) što znači da stanice ne mogu koristiti pravilno inzulin, pa se povećava potreba tijela za inzulinom te onda gušterača proizvodi više inzulina, a taj višak utječe na jajnike koji onda proizvode više muških hormona testosterona. On je glavni krivac za pojavu akni i povećanu dlakavost. Povišena razina inzulina povećava i rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Simptomi policističnih jajnika

Simptomi najčešće počinju već u pubertetu, s pojavom prve menstruacije, a kasnije se samo pogoršavaju. Najčešći simptom je poremećaj u menstrualnom ciklusu. Ovdje se može raditi o obilnim i jako bolnim menstruacijama, kašnjenju, ali i o izostanku menstruacije. Osnovni simptom je postojanje cista u jajnicima, a osim toga može se pojaviti i povećana dlakavost na području lica, trbuha i na prsima te neobjašnjeno debljanje (pogotovo u području trbuha), prištići i akne, kao i glavobolje.

Također, žene sa sindromom policističnih jajnika imaju češće upale u tijelu. Ovaj sindrom utječe i na neplodnost, s obzirom na to da je ovulacija rijetka ili je nema te će žene sa sindromom policisitičnih jajnika teže zatrudnjeti.

Kako se dijagnosticiraju policistični jajnici?

Policistični jajnici mogu se vidjeti na ginekološkom pregledu, ultrazvukom jajnika. Ovdje će biti vidljiva veličina jajnika, ali i ciste u jajnicima, koje upućuju na policistične jajnike. Također, moguće je potvrditi dijagnozu i vađenjem krvi kako bi se vidjela razina spolnih hormona, ali i test opterećenja glukozom. Policistični jajnici se često određuju u suradnji s endokrinologom, stručnjakom za hormonalne poremećaje i dermatologom.

Kako se liječi sindrom policističnih jajnika?

Ne postoji lijek za ovo stanje, ali mogu se promijeniti životne navike koje će pomoći u smanjenu samih simptoma i nelagode te vratiti pravilan menstruacijski ciklus. Prije svega, važno je, ako je potrebno, skinuti višak kilograma, vježbati i paziti na prehranu. Ovime se može popraviti menstrualni ciklus, smanjiti razina kolesterola, inzulina i smanjiti se rizik bolesti srca i pojave dijabetesa.

U određenim slučajevima, kada pacijentica ne želi trudnoću, ginekolog će preporučiti uzimanje kontracepcijskih pilula koje vraćaju hormone u ravnotežu te smanjuju bol i obilnost menstruacija. Ova terapija će trajati najmanje šest mjeseci kako bi se vidjelo je li djelotvorna. Kod pacijentica koje žele trudnoću potrebno je potaknuti redovite ovulacije, a to se radi klomifen-citratom ili kirurškim putem metodom nazvanom drilling.

Zaključak

Sindrom policističnih jajnika česta je pojava kod mnogih žena, a nekada se pojavljuje i bez većih simptoma. Ipak, u većini slučajeva policistični jajnici uzrokuju neredovite menstrualne cikluse, potiču povećanu proizvodnju hormona te dlakavost, a mogu utjecati i probleme kod oplodnje i željene trudnoće. Simptomi se mogu ublažiti pravilnom prehranom, vježbanjem i gubitkom kilograma te po potrebi korištenjem kontracepcijskih pilula za regulaciju hormona ili metodama poticanja ovulacije kod željene trudnoće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar