Nitriti u urinu: Uzrok, simptomi i kada biste trebali posjetiti liječnika?

Zdravlje 18. stu 202115:46
Robina Weermeijer/ Unsplash

Nitriti u urinu se najčešće pojavljuju kod urinarne infekcije uzrokovane bakterijama.

Otkrivaju se analizom urina, a važno je koristiti određeni tretman kako bi se olakšali simptomi i smanjila mogućnost komplikacije.

Zašto dolazi do nitrita u urinu?

Normalna je pojava da se u urinu nalaze kemikalije nitrati koji se kod pojave bakterija u urinarnom traktu pretvaraju u nešto drugačije kemikalije, nitrite. Razina nitrita raste s prisustvom bakterija. Oni su najčešće znak infekcije koja se može pojaviti bilo gdje u urinarnom traktu.

Ovdje može biti zahvaćen mjehur, mokraćna cijev (uretra), a mogu biti zahvaćeni i bubrezi. Infekcije su češće kod žena jer je njihova mokraćna cijev nešto kraća, a mogu se pojaviti i kod djece.

Kako prepoznati pojavu nitrita u urinu?

Znakovi infekcije su bolovi, ali i neugoda te peckanje kod mokrenja, a mogu biti praćeni i pritiskom te stalnom potrebom za pražnjenjem mjehura.

Osim toga, može doći i do:

– krvi u urinu
– boli u donjem dijelu trbuha

– promjene boje urina
– promjena mirisa urina
– mutan urin

Kod infekcije koja pogađa bubrege pojavljuje se i povišena tjelesna temperatura, drhtavica, mučnina i povraćanje te bol u leđima. Nitriti se često provjeravaju i trudnoći, iako ne postoje izraženi simptomi infekcije, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija kao što je povišeni krvni tlak ili prijevremeni porod.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada osjetite neke od simptoma, potrebno je posjetiti liječnika. Test nitrita se radi vrlo jednostavno.

Prvo se pacijent treba pomokriti u sterilnu čašicu u koju potom liječnik stavlja test-trakicu. Nakon minute se trakica vadi i ako promijeni boju dokazuje kako u urinu postoje nitriti, a može se vidjeti i prisutnost bjelančevina, bijelih krvnih stanica, te se može odrediti kiselost urina. Kada se pokaže prisutnost nitrita, to se naziva nitriturija.

Kako bi se napravila detaljnija analiza i otkrilo o kojim se točno bakterijama radi, bit će potrebno napraviti urinokulturu te će na temelju nje liječnik dati odgovarajući antibiotik. Iako će se simptomi povući nakon nekoliko dana uzimanja antibiotika, potrebno je uzimati antibiotik po liječničkim preporukama, najčešće oko deset dana, kako bi se uklonile sve bakterije i kako se ne bi vratile.

Kako se tretiraju nitriti u urinu?

Nitriti, točnije sama upala se tretira antibiotikom, ali jednako tako si možete pomoći i nekim kućnim pripravcima. Prije svega je važno piti puno tekućine, kako bi se bakterije izbacile iz organizma. Ovdje može pomoći čaj od koprive ili brusnice, a odličan je i uvin h čaj. Važno je tretirati upalu kako ne bi došlo do problema s bubrezima.

Može li se spriječiti pojava nitrita u urinu?

Kako ne bi došlo do pojave nitrita u urinu, ali i do pojave bakterija, potrebno je piti puno tekućine, ne zadržavati mokraću i “trpjeti” do zadnjeg trena, pravilno koristiti toaletni papir kod brisanja nakon nužde i nositi pamučno donje rublje.

Dakle, nitriti u urinu su znak bakterijske infekcije u urinarnom traktu. Otkrivaju se brzim test-trakicama kod liječnika, a tretiraju se antibioticima. Važno je ukloniti bakterije iz organizma kako ne bi došlo do komplikacija i problema s bubrezima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.