Ove prehrambene navike povećavaju rizik od smrtonosnih bolesti, unatoč vježbanju

Lifestyle 02. kol 202214:41 > 15:34
Pexels

Iako nije tajna da je važno jesti hranu koja je hranjiva i korisna za vaše tijelo, možda ste pomislili da bi dovoljno tjelovježbe moglo neutralizirati učinke loših izbora hrane. Međutim, nova studija pokazala je da redovita konzumacija nezdrave hrane može povećati rizik od smrti unatoč vježbanju.

Visokokvalitetna prehrana uključuje najmanje četiri i pol šalice voća ili povrća dnevno i najmanje dvije porcije ribe tjedno. Također uključuje ne više od dvije porcije prerađenog mesa tjedno i manje od pet porcija crvenog mesa u istom vremenskom okviru.

VEZANE VIJESTI

Istraživanja su otkrila da zdrava prehrana i tjelovježba smanjuju rizik od smrtonosnih bolesti za 17%, dok nekvalitetna prehrana povećava rizik od smrti. Istraživanje provedeno u BMJ Sports Medicine pokazalo je da su ispitanici s lošom prehranom također imali 19% veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 27% veći rizik od PDAR-a.

“100% se slažem s nalazima. Sigurno se ne možete vježbom izvući iz nezdrave prehrane”, rekla je dr. Dana Ellis Hunnes viša klinička dijetetičarka u medicinskom centru UCLA. “Sastav prehrane je bitan. Inherentno nezdrava prehrana ne može se popraviti samo tjelovježbom”.

Hunnes primjećuje da što se dosljednije držimo zdrave prehrane i što dosljednije vježbamo, “to smo dosljednije zdravi”, piše portal Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.