Radioterapija ili zračenje: Je li bolno i koje su najčešće nuspojave tretmana?

Unsplash

Radioterapija je grana medicine koja ima svrhu liječenja karcinoma. Djeluje tako da šalje visokoenergetske zrake direktno na mjesto tumora ili izravno u tumor. Radioterapija je uz kemoterapiju jedna od metoda liječenja zloćudnih bolesti. Ova vrsta terapije koristi ionizirajuće zračenje, a provodi se s ciljem da zaustavlja širenje stanica raka i uzrokuje uništavanje, odnosno, smrt tumorskih stanica.

Radioterapija koristi dozu zračenja koja maksimalno čuva stanice zdravog tkiva. Ciljevi ove vrste terapije su kontroliranje rasta tumora te zaustavljanje širenja na okolno i zdravo tkivo. Postoje dvije vrste radioterapije.

Što je radioterapija?

Radioterapija je jedna od metoda kojom se liječe zloćudne bolesti te koristi primjenu ionizirajućeg zračenja. Ovo znači da koristi čestice i zrake velike energije koji pretvaraju atome u ione i tako oštećuju genetski materijal žive stanice. Tako zapravo onemogućavaju daljnji rast stanica, ali i njihovo širenje. Ovo rezultira odumiranjem stanica, a sve s ciljem rješavanja zloćudne bolesti. Kod zloćudnih bolesti, tumora, koristi se specijalna oprema te se radioterapijom tumor izlaže visokim dozama zračenja. Osim pojma radioterapija, češće se koristi pojam zračenje protiv tumora.

Zračenje radioterapijom utječe i na zdrave okolne stanice uz tumor koje se također oštećuju, no one se mogu relativno brzo oporaviti od posljedica zračenja. Kod samog liječenja je cilj da se što manje uništava zdravo tkivo.

Tri vrste radioterapije

Postoje tri vrste radioterapije – EBRT i brahiterapija. EBRT je eksterna radioterapija kod koje zračenje do tumora putuje iz stroja, a brahiterapija izgleda tako da zračenje kreće iz izvora koji se umeće u željeni dio tijela. Postoji i sistemsko zračenje koje podrazumijeva korištenje radioaktivnih lijekova u obliku lijekova ili pilula.

Ove vrste radioterapije se mogu koristiti za liječenje različitih tumora poput raka prostate, glave, vrata, mokraćnog mjehura ili kod Hodgkinove bolesti. U Klinici za onkologiju i terapiju u Hrvatskoj se koristi suvremena 3D konformalna radioterapija koja omogućuje precizno zračenje tumora uz maksimalnu poštedu zdravog tkiva. U Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb se koriste dva suvremena linearna akceleratora.

Radioterapija se može provoditi kao zasebna terapija onkoloških bolesnika ili u kombinaciji s drugim metodama poput kemoterapije. Procjenjuje se da oko 70 posto bolesnika sa zloćudnim bolestima dobiva radioterapiju. Kod nekih je to jedina indicirana terapija. Osim toga se može koristiti i kao dodatak drugoj metodi liječenja s ciljem sprečavanja povrata bolesti.

Kod radioterapije nema naglih rezultata, odnosno, potreban je određeni period da stanice odumru. Rezultati liječenja radioterapijom nisu odmah vidljivi.

Koliko dugo traje zračenje protiv tumora?

Nakon što se pacijentu indicira tumor, prije zračenja radioterapijom će se odraditi 3D prikaz tijela i dijagnostike poput CT-a, magnetne rezonance ili PET prikaza. Uz to se mogu provesti i druge pretrage kako bi se pronašao najbolji način i tijek liječenja. Za vrijeme terapije se rade česte pretrage krvi.

Prije zračenja će se odraditi simulacija te će se na koži pacijenta ostaviti oznake koje se trebaju održavati, odnosno, osoba ih ne bi smjela tretirati sapunom ili gelom za tuširanje. Koža se na tim dijelovima treba sušiti nježno, bez trljanja. Koža za radioterapiju mora biti suha i bez krema, losiona ili ikakvih drugih namaza.

Trajanje radioterapije ili zračenja je obično nekoliko tjedana po pet puta tjedno. Trajanje ovisi o uznapredovalosti tumora i drugim faktorima, a ovoliko traje jer je cilj oštetiti što manje okolnog zdravog tkiva. Na ovaj način se daje vremena zdravom tkivu da se obnovi.

Radioterapija ne boli, no neki bolesnici mogu osjetiti toplinu ili osjećaj trnjenja u nekom dijelu tijela, no nema neugode. Zračenje ne stvara zvuk niti ga nije moguće vidjeti golim okom. Za vrijeme radioterapije pacijent treba biti mirno u ležećem ili sjedećem položaju.

Svako zračenje ili radioterapija su individualni jer su na taj način optimalni za bolesnika.

Nuspojave nakon radioterapije

Pojava nuspojava nakon radioterapije ovisit će o tome koji se dio tijela tretirao te o stanju bolesnika. Kod nekih pacijenata nema nikakvih nuspojava, dok neki dobivaju nuspojave zračenja.

Među najčešćim nuspojavama radioterapije su:

– poteškoće s probavom

– osjećaj umora

– promjene na koži poput crvenila, iritacija i ljuštenja

gubitak kose ili dlake na mjestu na kojem je provedeno zračenje

– otežano gutanje i promjena okusa ako je tumor na području ili blizini glave

– problemi s mokrenjem

– seksualna disfunkcija

– kratkoća daha i kašalj ako je tumor na području prsnog koša

Sve nuspojave osim umora i promjena na koži se događaju ovisno o tome što je zračeno. Navedene posljedice su prolazne i nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Osim kratkotrajnih i ranih nuspojava zračenja, postoje i one koje se javljaju oko pola godine nakon radioterapije.

Među tim nuspojavama se obično pojavljuju:

– zadebljanje kože i sluznice

– poteškoće s gutanjem

– poteškoće s mokrenjem, krv u mokraći

– poteškoće s probavom

– oštećenje sluha i vida

– promjene na krvnim žilama

– povećan rizik od nastanka srčanog i moždanog udara

Nije neobično da nuspojave traju neko vrijeme nakon zračenja jer nekim tkivima treba više vremena za oporavak. Kako bi se nuspojave zračenja svele na minimum, pacijentima se savjetuje da se dosta odmaraju, dobro se hrane te smanje unos alkohola i cigareta. Savjetuje se i da što više izbjegavaju stres te na pravilan način njeguju kožu na dijelu na kojem se provodi zračenje.

Svaki pacijent će dobiti individualne upute ovisno o zloćudnoj bolesti koju tretira.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.