Što se događa u vašem tijelu kad jedete breskve?

Zdravlje 12. srp 202213:52 0 komentara
Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Breskva je nesumnjivo omiljeno ljetno voće. Ovo voće je odličan način da zadovoljite svoje potrebe za slatkim bez da unosite velike količine rafiniranih šećere i drugih aditiva. Ipak, nije samo okus ono što breskve čini moćnim dodatkom u vašoj prehrani.

1. Breskve mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Srčane bolesti su uzrok smrti broj 1 u SAD-u, a breskve mogu pomoći u smanjivanju rizika od razvoja kardiovaskularnih problema. Studija objavljena 2013. u znanstvenom časopisuje “Academy of Nutrition and Dietetic” je pokazala da je veća konzumacija antocijanida i flavonoida, pigmenata prisutnih u breskvama, povezana s višim raznima HDL kolesterola ili dobrog kolesterola te da je smanjila razinu triglicerida u krvi.

2. Breskve mogu smanjiti širenje raka dojke

Pojedinci kojima je dijagnosticiran rak dojki možda bi se trebali konzulirati s liječnicima o uvrštavanju breskvi u svakodnevnu prehranu. Studija iz 2014. pokazala je da polifenoli mogu smanjiti rast i metastaze koje se povezuju sa stanicama raka dojke. Štoviše, autori studije su otkrili da konzumacije dvije do tri breskve dnevno može imati značajan učinak u smanjenju rasta stanica tog tipa raka.

3. Breskve mogu popraviti vašu probavu

Želite li ubrzati usporeni probavni trakt? Pokušajte uvrstiti breskve na svoj meni. Breskva srednje veličine sadrži dva grama vlakana koje mogu pomoći u pokretanju vaše probave.

4. Breskve mogu smanjiti rizik od osteoporoze

Ne morate povećavati unos mliječnih proizvoda kako biste održali kosti zdravima i jakima, povećanje unosa breskvi moglo bi  vam pomoći, piše Eatthis.

Jedna breskva sadrži otprilike šest posto preporučenih dnevnih vrijednosti kalija, a studija objavljena 2020. pokazala je da to ima pozitivan utjecaj na zdravlje kosti i smanjenje rizika od osteporoze.

5. Breskve mogu pomoći u ublažavanju simptoma respiratornih bolesti

Ako patite od respiratornih bolesti, trebali biste razmisliti o uvrštavanju breskvi u vašu svakodnevnu prehranu.

Breskve su bogati izvor vitamina C, a svaka breskva sadži otprilike šest miligrama tog vitamina. Prema studiji objavljenoj u međunarodnom časopisu, pacijenti s bronhitisom i upalom pluća koji su dobivali vitamin C prošli su znatno bolje od onih koji su dobivali placebo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!