Teške komplikacije zbog korone: Tinejdžerki 13 dana nakon zaraze paralizirane glasnice

Zdravlje 21. pro 202309:39 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Nekoliko dana nakon infekcije virusom SARS-CoV-2, inače zdravoj tinejdžerki odjednom su se pojavili problemi s disanjem, što je rezultiralo paralizom glasnica.

Naime, 13 dana nakon pozitivnog testa na koronavisu, 15-godišnja Amerikanka je završila u bolnici sa simptomima koji su uključivali gušenje, groznicu i umor. Stanje joj se poboljšalo tek nakon pet dana, ali su se devet dana nakon pozitivnog testa iznenada pojavili problemi s disanjem, posebno primjetni tijekom fizičkih aktivnosti.

Djevojci je bila potrebna kirurška traheostomija kako bi posljednjih 15 mjeseci mogla disati. Prema novom izvješću o slučaju, utjecaj covida na živčani sustav može uzrokovati paralizu glasnica u rijetkim slučajevima. Njegovi autori tvrde da je ovo prvi slučaj paralize glasnica kod tako mlade osobe, a da je uzrok koronavirus. Pacijentica, koja je imala probleme s astmom i anksioznosti, dobila je steroide i bronhodilatatore zbog sumnje na napadaj astme, ali nije pomoglo.

“Virus ima poznate neurološke komplikacije, uključujući glavobolju, napadaje i perifernu neuropatiju. Aktualni slučaj otkriva da paraliza glasnica može biti dodatna neuropatska posljedica virusa, pišu u znanstvenom radu objavljenom u Pediatricsu otorinolaringolozi Danielle Larrow i Christopher Hartnick, a prenosi Science Alert.

Otorinolaringolozi su pregledali njezine glasne žice i dijagnosticirali paradoksalno kretanje glasnica (PVFM). No, ubrzo je postalo jasno da njeno stanje nema veze s dijagnozom. Problemi s disanjem su se nastavili i počela je gubiti osjećaj u nogama. To je ponukalo liječnike na detaljniji pregled.

Liječnici su zaključili da je koronavirus vjerojatno oslabio njezine glasnice te bi mogao biti uzrok problema. Nakon toga odvedena je na operaciju i stanje joj se počelo poboljšavati.

Medicinski tim je nekoliko puta pokušao vidjeti može li disati bez traheostomije, ali tek je nakon 15 mjeseci od postavljanja uspješno uklonjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!