Amazon pod lupom u Njemačkoj zbog mogućeg kršenja tržišnog natjecanja

Biznis 19. svi 202111:35
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenuo je istragu kako bi utvrdio je li američki digitalni div Amazon zloupotrijebio dominantan položaj na internetskom tržištu kako bi diktirao uvjete konkurencije, prenose britanski mediji.

Njemački Savezni ured za kartele priopćio je u utorak da će istražiti da li je kompanija “u poziciji gotovo neosporene ekonomske moći”.

Novi njemački zakoni dopuštaju regulatorima da u ranijoj fazi zabrane poslovnu praksu koja nije u skladu s propisima o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Glasnogovornik Amazona rekao za BBC da ne želi komentirati postupak i da u potpunosti surađuje u istrazi regulatora.

Savezni ured za kartele već istražuje Amazonov mehanizam kontrole cijena i odnose s trgovcima na platformi.

“U proteklih nekoliko godina nekoliko smo se puta bavili Amazonom, a osigurali smo i dalekosežna poboljšanja prodavačima na Amazon Marketplaceu”, rekao je čelnik ureda Andreas Mundt.

“U ovom konkretnom slučaju istražujemo u prvom redu je li Amazon od presudne važnosti za konkurenciju na više tržišta. Posebno je karakterističan za takve primjere… ekosustav koji se proteže na više tržišta”, objasnio je Mundt.

“To bi se moglo odnositi na Amazon, s obzirom na njegova internetska tržišta i mnoge druge, nadasve digitalne ponude”, dodao je čelnik njemačkog regulatora.

Najnovija istraga tek je druga u kojoj je Savezni ured za kartele upotrijebio svoje nove ovlasti, napominje BBC.

Prvi je slučaj bila istraga protiv Facebooka, pokrenuta zbog, kako su naveli, zloporabe pravila tržišnog natjecanja u slučaju slušalica Oculus Quest 2 koje mogu funkcionirati samo uz Facebookov račun, što su kritičari i ljubitelji virtualne stvarnosti kritizirali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar