ECB očekuje veći rizik financijske nestabilnosti u eurozoni i nakon koronakrize

Biznis 19. svi 202118:17
Izvor: Armando BABANI / AFP

Rizik financijske nestabilnosti bit će u eurozoni pojačan i u razdoblju nakon završetka koronakrize, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

“Očekuje se da će, unatoč oporavku gospodarstva, broj stečajeva poduzeća porasti s vrlo niskih razina u 2020. godini, djelomično zbog neriješenih zahtjeva za objavom stečaja”, naveo je ECB u najnovijoj analizi financijske stabilnosti eurozone.

“Vlade se zato suočavaju sa zadaćom pronalaženja osjetljive ravnoteže između prijevremene prilagodbe mjera potpore, što bi moglo pokrenuti val stečajeva poduzeća, i preduge provedbe mjera potpore, čime bi se na životu održavala neodrživa poduzeća”, upozorili su.

Veći teret duga kompanija u zemljama s većim uslužnim sektorom mogao bi povećati pritisak na njihove vlade i na banke, rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Kada su u pitanju banke, mogući kreditni rizici mogli bi se pretvoriti u stvarnu prijetnju tek s vremenskim odmakom, upozorio je ECB, prognoziravši da će profitabilnost financijskih institucija u eurozoni i dalje biti relativno slaba.

Središnja monetarna institucija eurozone istaknula je i da treba biti svjestan sve većeg izazova koji klimatske promjene predstavljaju za banke, kako u kreditiranju, tako i u osiguranju kredita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar