Hoće li cijene nafte početi padati? Evo što kaže stručnjak za energetiku

Ekonomija 06. pro 202118:53 > 19:05 0 komentara
Patrik Macek / PIXSELL, Ilustracija

Vlada je danas odmrznula cijene goriva, o čemu je u Dnevniku N1 govorio stručnjak za energetiku Davor Štern.

Odluka Vlade da ukine limitiranje cijene goriva bila je očekivana.

“To je dobra odluka donesena u pravo vrijeme. Ono što me čudi je da se percipira kao odluka o zamrzavanju – po meni je to trebala biti odluka o maksimiziranju cijena – da ona ne može ići prema gore. Ako bi se ponovilo, treba biti odluka o maksimiziranju gornje granice cijene”, komentirao je Davor Štern. Bismo li plaćali manje za gorivo da ograničenja nije bilo, kaže da je teško predvidjeti.

VEZANA VIJEST

“Nekakva administrativna kontrola cijena u osjetljivom području kao što su energenti je uvijek potrebna”, smatra stručnjak za energetiku.

“U državnim financijama postoje potrebe. Svaka država planira prihode na bazi parametara koje može uvesti u fiskalni dio sustava, a plivajuće trošarine mogu dovesti do velikog nereda na tržištu. Rigidni model koji mi imamo je dosta dobar, ali neka administrativna ili regulatorna uloga država je potrebna da se ne dozvoli da cijene odu u pravcu jer bi netko htio više zaraditi. Energenti su osnova gospodarstva svake zemlje i njihova cijena i veliki skokovi mogu izazvati lančane reakcije koje mogu dovesti do poskupljenja velikog niza proizvoda”, rekao je.

Hoće li cijene nafte početi padati, Štern kaže da je teško reći: “Toliko je nepoznanica koje nemaju zajednički nazivnik da je teško davati prognoze. Nafta je počela padati, pandemija se širi. Ako se zaustave ekonomske aktivnosti jasno je da će to izazvati pad cijena i potrošnje, a nakon toga ponovno rast. Cijena nafte je pala, ali cijena derivata nije pala. Izloženi smo cijenama na Mediteranu, a svaki distributer u Hrvatskoj ima različite izvore snabdijevanja.”

Kaže da plin drži cijenu i nešto malo se stabilizirao. “Vidjet ćemo što će biti sa Sjevernim tokom 2. On može biti oružje za odgovor na političke akcije bilo koje strane”, rekao je zaključno Štern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.