Hotelske rezervacije u Španjolskoj poskočile nakon ukidanja koronazabrana

Biznis 18. svi 202117:08
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Hotelske rezervacije u Španjolskoj narasle su otkako je prošlog tjedna ukinuto izvanredno stanje i zabrana putovanja u slobodno vrijeme, oslobodivši domaću potražnju i potaknuvši optimizam u sektoru pogođenom covidom 19.

Rezervacije su u danima nakon ukidanja uredbe o izvanrednom stanju premašile 70 posto pretpandemijske razine, pokazali su podaci SiteMindera. U svijetu su još uvijek upola manje no što su bile 2019. godine, napominje Reuters.

“Naša su očekivanja i dalje pozitivna, iako moramo biti oprezni. Situacija neće već sutra biti ista kakva je bila prije dvije godine”, naglasila je Sara Padrosa, direktorica SiteMindera za Španjolsku.

Uzlet potražnje predvodi skok last-minute rezervacija domaćih gostiju, kojima je od listopada prošle godine bilo zabranjeno putovati izvan matičnih regija.

Najgore još nije prošlo za hotelijere jer većina rezervacija uključuje fleksibilne uvjete otkazivanja i izdašan povrat novca, upozorila je Padrosa.

“Gosti sada moraju realizirati rezervacije … Ne možemo biti 100 posto sigurni sve dok ne dođu u hotel”, istaknula je.

Glavni tajnik španjolske federacije hotela CEHAT Ramon Estalella zadovoljan je oporavkom domaćeg turizma, ali naglašava da će puni oporavak ipak ovisiti o masovnom povratku inozemnih gostiju.

“Nemojmo se zavaravati, domaće tržište pokriva samo 30 posto kreveta u španjolskom turizmu”, rekao je Estalella.

Potvrđujući važnost posjetitelja iz inozemstva, rezervacijska platforma eDreams priopćila je da očekuje da će domaći turisti ovog ljeta na putovanja potrošiti oko 150 eura po osobi, što je 46 posto manje nego u 2019. godini.

Španjolska želi što prije definirati pravila za siguran odmor, nadajući se da će uspjeti privući strane posjetitelje i spasiti dio presudne ljetne sezone nakon što su međunarodni dolasci u prošloj godini potonuli 80 posto.

Vlada ovoga ljeta očekuje rezultate nešto iznad polovine razine iz 2019. godine, ali Estalella smatra da bi neke regije do rujna mogle postići i do 70 posto ukoliko program europske digitalne zdravstvene putovnice krene na vrijeme.

Lanac hotela sa sjedištem na Mallorci Melia objavio je da su rezervacije njemačkih turista u protekla dva tjedna premašile razinu iz 2019. godine, a potražnja se koncentrira na Balearske i Kanarske otoke koje Berlin smatra sigurnim destinacijama.

“Veliki je manjak i velika nepoznanica i dalje britansko tržište, a ono je najvažnije za španjolski turizam u cjelini”, rekla je Maria Umbert iz hotela Melia.

Britanija je u ponedjeljak ponovo omogućila međunarodna putovanja, ali Španjolska nije na “zelenoj listi”, što znači da turisti po povratku moraju u izolaciju.

Madrid lobira kod britanske vlade da regije s nižim stopama zaraze od Britanije, poput Balearskih otoka i Valencije, označi kao sigurna mjesta za odmor.

Nakon što je London uvrstio Portugal na zelenu listu, tamošnji su hoteli zatrpani upitima Britanaca za rezervacijom smještaja, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar