Potražnja iz Kine i SAD-a potiče optimizam među njemačkim izvoznicima

Biznis 19. svi 202116:05
industrija, proizvodnja, automobilska industrija
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Njemačka komora industrije i trgovine DIHK blago je u srijedu podigla procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini, potaknuta optimizmom poslovnih čelnika u izvozno orijentiranoj industriji.

DIHK sada procjenjuje da će najveće europsko gospodarstvo ove godine porasti 3,0 posto, za 0,2 postotna boda snažnije no što su očekivali u veljači.

Prognoza se temelji na rezultatima ankete koja je obuhvatila poslovne čelnike više od 27.000 tvrtki iz različitih sektora gospodarstva.

U DIHK su manje optimistični od vlade koja u ovoj godini očekuje rast BDP-a za 3,5 posto. Prošle godine gospodarstvo je zbog pandemije koronavirusa palo 4,8 posto.

“Među izvozno orijentiranim industrijskim tvrtkama osjeća se oprezni optimizam zahvaljujući efektima nadoknade ekonomskih gubitaka, ali još je uvijek prisutna i povelika doza skepse, posebno među sektorima pogođenima zatvaranjem”, priopćio je DIHK.

Najviše su živnule kompanije koje proizvode vozila, strojeve i elektrotehničke proizvode.

“Jedan je od mogućih razloga gospodarski oporavak na važnim tržištima poput Kine i SAD-a, koji potiče potražnju za robom ‘Made in Germany'”, nagađa DIHK.

Istraživanje je pokazalo i da dvije od pet kompanija najvećim rizikom za prognozu rasta smatra nestašicu poluvodiča i drugih industrijskih komponenti.

Nestašica je rezultirala rastom cijena pojedinih sirovina, primjećuju.

„Zastoji u isporuci, ograničenja trgovine i velika globalna potražnja trenutno uzrokuju nagli rast cijena, na primjer za drvo, plastiku, građevinski materijal i čelik“, priopćio je DIHK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar